Sindikalno udruženje funkcionera i diplomata Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore najavilo je za sutra protest na kome će izneti 14 zahteva za ministarku Doniku Gërvalla-Schwarz, prenosi Gazeta express.

Protest je najavljen ispred ministarstva, a jedan od zahtjeva za ministarku Gërvallu-Schwarz je "prestanak odmazde" prema sindikatu i njegovom predsjedniku Agronu Malokuu. Takođe, traže i njegov povratak u Ministarstvo spoljnih poslova.

Sindikat traži i poništavanje svih odluka o otpuštanju kolega koje opisuje kao "samovoljne" i poručuju da su mnoge kolege otpuštene sa posla bez odluke suda.

"Vidimo se sutra u 12 sati", navodi se u saopštenju sindikata.

Među zahtjevima su i, kako navodi sindikat, vraćanje ustavnosti i zakonitosti u Službu spoljnih poslova, zaustavljanje napada na sindikalno djelovanje, stavljanje van snage uredbe Vlade Kosova o reorganizaciji i sistematizaciji u Ministarstvu spoljnih poslova, kao i zakonske izmjene.

Sindikat traži i da prestanu postavljenja na rukovodeća mjesta sekretara i drugih po diktatu i samovolji, kao i primjenu adekvatne sistematizacije u skladu sa iskustvom i diplomatskim činom.

Među zahtjevima je i "zaustavljanje progona i segregacije diplomata i zvaničnika sa dugogodišnjim diplomatskim iskustvom, po administrativnoj, rodnoj i etničkoj osnovi", kao i prestanak tendera raspisanih na nezakonit način i zaustavljanje progona i diskriminacije diplomata i tretman u skladu sa dobrom međunarodnom praksom diplomatskih službenika u Ministarstvu spoljnih poslova u Zakonu o platama.

Sindikat traži i poboljšanje uslova rada i druga prava službenika i diplomata u Ministarstvu inostranih poslova, kao i prestanak "selektivnih, privilegovanih i diskriminatornih ocjena".

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express