Ministarka prosvete

Ministarka prosvete Arberie Nagavci rekla je da se novim prijedlogom zakona o platama prosvetni radnici po prvi put u zakonu dostojanstveno tretiraju.

Nagavci je objavila na Facebooku da je u Nacrt zakona o platamam koji je već u javnoj raspravi, koeficijent prosvetnih radnika veći nego što su ikada imali.

"Pozivam sve nastavnike na Kosovu da počnu da predaju i da u međuvremenu daju svoj doprinos komentarima i sugestijama, kako bismo imali najbolji Nacrt zakona o platama", poručila je Nagavci.

U zakonu o platama, dodala je ona, koji je poništio Ustavni sud, osnovna plata profesora u srednjoj školi iznosila je 26 odsto najveće plate na Kosovu, dok je novim prijedlogom zakona 32 odsto najveće plate, plata nastavnika u osnovnom i nižem srednjem obrazovanju nekada iznosila od 23 do 24,5 odsto od najveće plate, a sada je 31 dosto,

"Dakle, prosvetni radnici nisu samo dostojanstveno plaćeni, već je poboljšan i položaj onih koji su bili diskriminisani po prethodnom zakonu. Nema više zanemrivanja učitelja od 1. do 5. razreda i manje plate za njih, kao i za sekretarice, bibliotekare, psihologe i pedagoge u školama, koji su u prošlom zakonu tretirani na loš način", navela je Nagavci.

Izvor: Kosovo Online