Loša vijest

Vlada Norveške je u petak, 9. septembra, saopštila da će zatvoriti ambasade u pet zemalja širom svijeta. Pored Slovačke, Šri Lanke, Madagaskara i Hjustona (SAD), vlada Norveške odlučila je da "zatvori" vrata i Kosovu, zatvaranjem ambasade u Prištini, prenosi Gazeta Express.

Za univerzitetskog profesora i ujedno stručnjaka za međunarodne odnose, Arbena Fetoshija, ova odluka Norveške je loša vijest za Kosovo i sada su odnosi sa Oslom oslabili i više nisu isti.

"Odluka znači slabljenje odnosa i to znači da Kosovo nije od posebnog interesa za Norvešku. Našu zemlju će i dalje pokrivati nerezidentni ambasador, ali to ne znači da odnosi ostaju isti. Dakle, odluka o zatvaranju ambasade odražava degradaciju odnosa i opadanje značaja dotične zemlje", rekao je Fetoshi.

Fetoshi ocjenjuje da odnosi Norveške sa Kosovom mogu da oslabe ili da budu unapređeni, u zavisnosti od interesa Norveške, i da ova odluka znači da "Norveška ne smatra Kosovo toliko važnim kao druge zemlje".

"Očigledno je da se ti odnosi mogu unaprediti u budućnosti, ako bi to bilo u interesu Norveške. Dakle, iako nije vezana za raspad ili zahlađenje odnosa, odluka samo pokazuje da Kosovo nema isti značaj za Norvešku", izjavio je on.

Fetoshi ističe da zvanično Kosovo mora da radi sa punom ozbiljnošću na održavanju i unapređenju odnosa sa zvaničnim Oslom, kao veoma važnim saveznikom za Kosovo.

"S obzirom na to da je prijateljska zemlja i donator u mnogim važnim projektima, Kosovo treba da bude ozbiljno posvećeno održavanju i unapređenju bilateralnih odnosa koliko god je to moguće", zaključio je Fetoshi za arbresh.info

Izvor: Kosovo online/Gazeta express