Odlazak se nastavlja

Ginekolog i bivši predsjednik Sindikata zdravstva na Kosovu Blerim Syla izjavio je da bi plate ljekara trebalo da budu 2.000 ili 2.500 eura, a tada bi mogli da prestanu paralelno da rade u privatnim ordinacijama, prenosi Albanian post.

Plata ljekara specijaliste u javnom sektoru na Kosovu je oko 600 eura mjesečno, a Syla smatra da bi povećanje zarada stvorilo promjene u zdravstvenom sektoru.

"Ljekari bi bili zadovoljni i svi bi prekinuli svoj privatni posao", rekao je Syla.

Povodom izjave premijera Albina Kurtija iz 2019. godine da ljekari moraju da izaberu da li žele da rade u privatnom ili javnom sektoru, jer nije u redu da koriste javne bolnice da regrutuju pacijente za liječenje nakon radnog vremena u svojim privatnim ambulantama, Syla je rekao da o tome postoji odluka Ustavnog suda i da eventualne promjene može da donese samo taj sud.

"O ovom pitanju postoji odluka Ustavnog suda. Svaka osoba poslije radnog vremena može da radi šta želi", kaže Syla.

Za potpredsjednika Sindikata zdravstvenih radnika Univerzitetskog kliničkog centra Kosova Enlirata Durakua sve odluke treba da budu zasnovane na stavu Ustavnog suda.

On kaže da članovi 41 i 49 Ustava Kosova govore o "pravu na rad i obavljanje profesije" i da u slučaju bilo kakve promjene, one moraju da se odraze na sve profesije, a ne samo na ljekare.

U slučaju da se promjeni Ustav, tvrdi da će ga poštovati.

Iz Ministarstva zdravlja Albanian post nije dobio komentar o tom pitanju.


Ljekari i dalje napuštaju Kosovo


S druge strane, specijalistički medicinski kadar i dalje bježi sa Kosova u potrazi za poslom i boljim uslovima u različitim zemljama svijeta.

"Samo u posljednje četiri godine na Kosovu 400 ljekara je zatražilo potvrdu o odlasku", rekao je predsjednik Ljekarske komore Kosova Pleurat Sejdiu.

Problem ljekara koji beže sa Kosova počeo je 2016. godine kada je Vlada prestala da otvara konkurse za specijaliste.

U međuvremenu, zdravstveni radnici su se već izjasnili da treba preduzeti hitne mjere kako bi se smanjio broj ljekara koji napuštaju Kosovo.

Izvor: Albanian post/Kosovoonline