Analitičari

Politički analitičar Arbnor Sadiku smatra da su neophodne promjene u Vladi Kosova jer se, kako navodi, pokazalo da većina resora nije ispunila plan aktivnosti i napravila je propuste u realizaciji, dok politički analitičar Mazllum Baraliu navodi da reforma Vlade treba da se sprovede na principima zasluga i profesionalizma, a ne ugađanja političkim ambicijama članova vladajuće koalicije, prenosi Ekonomia Online.

Sadiku je nevao da bi najveći fokus premijera Albina Kurtija trebalo da bude na promjenama u ministarstvima spoljnih poslova i dijaspore, obrazovanja, zdravlja i infrastrukture, a za koja kaže da su srž svake Vlade. 

On je rekao da većina ministarstava nije prešla 50 odsto planiranih aktivnosti, sa izuzetkom dva-tri ministra. 

"Većina ministarstava nije premašila planiranu stopu realizacije plana, na to se osvrnuo i premijer Kurti, videvši da nešto nije u redu i prije kongresa stranke samo je dao neka upozorenja da može doći do reformisanja Vlade", rekao je Sadiku.

Prema njegovim riječima, postoje četiri ministarstva koja se smatraju jezgrom svake Vlade i ona bi trebalo da budu u fokusu Albina Kurtija kako bi "Vladu vratio u normalu" i sproveo promene u četiri ili pet glavnih resora. 

Politički analitičar Mazllum Baraliu smatra da reforma Vlade Kosova ne treba da se sprovede na način da privuče partijske kadrove niti da se ugađa političkim ambicijama članova vladajuće koalicije kao što se, dodaje, dešavalo u nekim slučajevima. 

Principi vrijednosti i zasluga bi, kako je naveo, trebalo da budu glavni princip kada je riječ o promjenama u resorima. 

Baraliu je rekao da vrijednosti i zasluge podrazumjevaju i profesionalne pozive i političke menadžerske vještine.