Ministar finansija

Ministar finansija Hekuran Murati izjavio je da zaposleni u obrazovanju koji se budu priključili štrajku neće primiti platu, prenosi Reporteri.

Pozivajući se na međunarodne konvencije i lokalne zakone koji su na snazi, Murati je konferenciji za novinare rekao da će njihove plate, ako se štrajk nastavi, morati da nadoknade sindikati.

To je, kako je rekao, svjetska praksa.

"Sve dok je zagarantovano pravo na štrajk, praksa ne obavezuje poslodavca da plaća štrajkače sve dok štrajkuju. Ovaj primjer slijede i druge zemlje. Sindikat im to nadoknađuje. Svi radnici koji štrajkuju neće biti plaćeni, za dan štrajka plaćaju ih sindikati”, rekao je Murati.

Murati je naveo da su u novom Zakonu o platama koji je priprema Vlada Kosova adresirane i primjedbe i zahtjevi prosvetnih radnika.

Pored toga, rekao je da je sinikat obrazovanja u posljednjih pet godina dobio tri miliona eura i upitao gdje je taj novac.

"Mi smo kao vlada obrađivali zakon o platama i on je u različitim fazama i biće objavljen u javnim konsultacijama. U septembru, kada se skupština vrati sa odmora, nacrt zakona će biti obrađen u parlamentu. U ovom prijedlogu zakona uvaženi su i zahtjevi nastavnika, očuvanje pozicija za one koje su tehnološki višak", rekao je Murati.

On je naglasio da je obrazovni prioritet Vlade Kosova, uprkos najavi sindikata da započnu štrajk.
 
Izvor: Kosovo Online/Reporteri