Politički analitičar

Politički analitičar Gazmir Raci rekao je da na sastanku premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu hitno treba tražiti konačan dogovor, prenosi Klan Kosova.

"Očekujem i stalno tražim od Vlade na Kosovu da što prije pristupi konačnom sporazumu i očekujem da će se u Briselu istrajno tražiti da se finale vidi na pomolu, a ne da se gubi vrijeme sa elementima takve tehničke stvari koje s vremena na vrijeme opterećuju i ometaju konačni dogovor", rekao je Raci.

On smatra da se Vlade Kosova od 2015. godine nisu dovoljno bavile dijalogom Kosova i Srbije, ali da su se, prema njegovim riječima, više koncentrisale na teme razmjene teritorija.

"Od 2015. godine vlada totalni nemar tadašnjih institucija prema dijalogu, a dijalogom se niko nije bavio, osim što su se bavili temama promjene granica, ostala tehnička pitanja su ostavljena po strani, a od 2015. i avanturu opasnog, koja je izbjegnuta zahvaljujući međunarodnom faktoru. Kosovo je ono što jeste, po onome što je proglasilo 2008. godine", rekao je Raci.

Povodom odluka Vlade Kosova o reciprocitetu registarskih tablica i ličnim dokumentima, Raci je rekao da su one zasnovane na sporazumima.

"Što se tiče dijaloga i nedavnih odluka, ne moramo da brinemo jer su zasnovani na onome što su se strane dogovorile 2015. godine, a ulazno-izlazno pismo je element dogovoren sa Srbijom 2015. godine i nema potrebe za zabrinutost da ugrožavamo partnerstvo, jer imamo i američkog ambasadora koji je potvrdio da je ta odluka u okviru sprovođenja obaveza koje je Kosovo preuzelo sa Srbijom, u okviru dijaloga. Mi smo u okvirima onoga što smo dogovorili u Briselu i ne očekujem, i ne bi trebalo da izađe iz onoga što smo se dogovorili", kaže Raci.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova