Pokazuje neznanje

Direktor Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahimi optužio je ministra finansija Hekurana Muratija da se ponaša bahato i da pokazuje neznanje kada su u pitanju zahtjevi opština, prenosi Koha.

Asocijacija kosovskih opština je u ponedjeljak reagovala tražeći od Vlade odobrenje drugog budžetskog cirkulara za opštine na šta je reagovao Murati rekavši da to ne ometa ulaganja.

“To je legitimna reakcija opština. Hekuran Murati je ministar koji se arogantno ponaša prema opštinama. Nikada nam ne odgovara. Da imamo odgovor, to pitanje ne bi bilo u medijima”, rekao je Ibrahimi za  KTV.

Ibrahimi kaže da prema zakonu na snazi, ukoliko do prvog septembra opština ne predstavi nacrt budžeta Skupštini opštine, drugog septembra Murati ima pravo da pošalje finansijskog službenika da preuzme ovlašćenja od načelnika opštine.

“Opštine su do prvog septembra dužne da predoče opštinski budžet Skupštini. Postoji klauzula za koju ministar zna da će drugog septembra u opštine poslati finansijskog administratora koji će preuzeti ovlašćenja od gradonačelnika, ako izrada budžeta ne bude gotova. Hoćemo li reći ovo? Hoćemo li postati zavjerenici jer Murati to želi?", dodao je.

Ibrahimi smatra zabrinjavajućim to što je samo 11 odsto budžeta potrošeno na kapitalne investicije.

"Ne razumijemo. Ako postoje investicije na lokalnom nivou, život građana se poboljšava, može doći do ulaganja iz inostranstva. Napisali smo nekoliko pisama za sastanke o temama koje se tiču opština. Spremni smo za iskren dijalog. Ali ostajemo uskraćeni za odgovor. Nikada ga ne dobijamo”, rekao je on.

Ibrahimi je na kraju od Vlade zatražio "samo korektnu saradnju, ništa više".

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore