Profesor političkih nauka

Profesor političkih nauka Dritero Arifi smatra da bi Zapad morao da preduzme konkretne korake da izbjegne svaki mogući sukob koji bi Srbija mogla da izazove na Kosovu. Kako kaže, rata ne može biti sve dok na Kosovu postoje trupe Kfora i dodaje da se otvoreni problemi moraju zatvoriti jer proizvode sukobe koji mogu da prerastu u rat, prenosi Gazeta Express.

Izjavu premijera Albina Kurtija da postoji rizik od novog sukoba Kosova i Srbije, Arifi ocjenjuje kao poruku Zapadu da preduzme korake i upozori Srbiju na provokacije na sjeveru Kosova.

"Ne vjerujem da ćemo imati rat jer je Kfor ovdje, dokle god je Kfor, može se ovako organizovati situacija, može se održati krhki mir. Na neki način, to je vrlo jasna poruka koju je poslao gospodin Kurti u smislu da Zapad mora da donese političku odluku o Kosovu i da sa Srbijom ne možemo da se pretvaramo da imamo mir, mir između super dobrih susjeda. Ovo je realnost, mi imamo sukob, ne govorimo rat, već veoma žestok sukob koji može da preraste u vruć rat, zato mislim da je premijer Kurti hteo da pošalje poruku zapadnom svijetu, posebno u ovoj situaciji gdje je Rusija danas i Ukrajina, da preduzmemo korake da izbjegnemo svaki mogući sukob u bliskoj budućnosti", rekao je Arifi za Kosovo Press.

Prema njegovim riječima, cilj je podizanje nivoa svijesti na zapadu o otvorenim problemima Kosova i Srbije, uzimajući u obzir situaciju koja može da se stvori od 1. septembra na sjeveru kada se očekuje primjena mjera reciprociteta.

On tvrdi i da na sjeveru Kosova Srbija vodi hibridni rat uz podršku Rusije.

"Kosovo i Srbija su 23 godine u nedovršenom sukobu, samo prisustvo Kfora pokazuje nam potpunu krhkost cijele situacije. Na sjeveru Kosova imamo hibridni rat, a ne klasični rat jer je i ovo mnogo drugačije. Hibridni rat podrazumeva sabotaže, terorističke napade, dezinformacije i još milion drugih problema koje civilno stanovništvo može da uradi tamo na sjeveru Kosova, da napravi haos", kaže Arifi.
 
Izvor: Kosovo Online/Gazeta express