Izostali važni projekti

Bivši premijer Kosova Avdullah Hoti izjavio je da Vlada Albina Kurtija ima najmanje zasluga za energetski sporazum potpisan između Kosova i korporacije "Millennium Challenge Corporation" (MCC), prenosi Ekonomija onlajn.

Hoti je rekao da je Kurtijeva vlada odlagala potpisivanje ovog sporazuma najmanje dvije godine.

Naveo je da je rad na sporazumu započet 2016. godine za vrijeme vlade Ise Mustafe i da su tadašnja predsjednica Atifete Jahjaga i premijer Mustafa vrijedno radili da ispune uslove za kvalifikovanje za ove programe.

"Mi smo u septembru 2020. godine poslali pismo MCC-u gdje smo naveli projekte koje želimo da finansiramo preko MCC, uključujući gasnu mrežu, elektranu na gas, efikasnost distributivne mreže i još jednu listu projekata“, rekao je Hoti.

On smatra da je pogrešno reći da se kroz ovaj projekat povećavaju energetski kapaciteti. Akumulatorske baterije, kako je rekao, omogućavaju da se višak energije skladišti i da se, kada se sistem pokvari, pokrije nestašica struje.

"Kurtijeva vlada odlagala je primjenu ovog sporazuma najmanje dvije godine zbog nazadnjačkog pristupa da se sve što je rađeno u prethodnim vladama vrati na nulu. Drugi problem je što su značajni projekti kao što su gasna mreža i elektrana na gas napušteni“, rekao je Hoti.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online