Upitno plaćanje poreza!

Na osnovu podataka Centralne banke Kosova (CBK), u 2021. godini, neto profit 11 komercijalnih banaka na Kosovu iznosio je oko 117,5 miliona eura, prenosi Lajmi.

U poređenju sa 2020. godinom, to je povećanje od preko 47 odsto, dok je u odnosu na 2019. povećanje od preko 36 odsto.

Ekspert za ekonomiju Edison Jakurti naveo je da je krajem prošle godine CBK dozvolila bankama da podjele dividende akcionarima.

„Nakon privremenog zaustavljanja od strane CBK, u posljednjem kvartalu 2021. godine bankama je dozvoljeno da distribuiraju dividende akcionarima. Na osnovu godišnjih izvještaja, pet od 11 banaka je isplatilo dividende u vrijednosti od preko 96,6 miliona eura. Iako su ovi milioni stvoreni na Kosovu, većina akcionara su stranci, što znači da su ovi milioni otišli sa Kosova", rekao je Jakurti.

Jakurti je takođe istakao da je Kosovo jedina zemlja koja nema porez na dividende.

„Znate li koliko je poreza plaćeno na ovih 96,6 miliona eura? Nula. Jer Kosovo je jedina država u Evropi koja nema porez na dividende bez obzira na okolnosti, što se ne dešava ni u Estoniji i Letoniji, kao zemljama u kojima se u određenim slučajevima porez na dividende ne plaća. Drugim riječima, ako ste bili radnik na Kosovu i primali oporezivu platu preko 80 eura – platili ste porez. Zadržao si mali promet - platio si porez. Ali ako ste bili akcionar i primili milionske prihode od dividende - niste platili ni cent poreza. Ovo nije u redu, To mora da se promjeni", zaključio je Jakurti.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi