Na snazi 60 dana...

Vlada Kosova, na prijedlog Ministarstva privrede, najavila je donošenje hitnih mjera u snabdjevanju električnom energijom, usljed poskupljenja uvoza energenata, koje će se odnositi na pomoć građanima, zabranu rudarenja kriptovaluta i mjera za upštedu struje, prenosi Ekonomija onlajn.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, odlučeno je da se raspišu hitne mjere u snabdjevanju energentima, koje su podstaknute aktuelnom svjetskom energetskom situacijom, naglim poskupljenjem uvoza energenata, kao i upozorenjem na zabranu izvoza struje od strane evropskih zemalja.

„Preduzete mjere ostaće na snazi 60 dana nakon usvajanja od strane Skupštine Kosova. Skupština može produžiti ovaj mandat od 30 dana do 180 dana, većinom glasova poslanika Skupštine", navodi se u saopštenju vlade.

Vanredne mjere, između ostalog, uključuju mjere podrške građanima u cilju obezbjeđenja grijanja tokom zime, zabranu korišćenja električne energije za rudarenje kriptovaluta, podršku Operatoru prenosnog i tržišnog sistema (KOSTT) da preduzme neophodne radnje u cilju održavanja bezbjednosti sistema električne energije kao i mjere za uštedu potrošnje električne energije svih institucija.

Kako je saopšteno, Vlada Kosova, posebno Ministarstvo ekonomije, prati elektroenergetsku situaciju na Kosovu i intervencije Elektroprivrede Kosova u pripremi elektrana za zimsku sezonu.

"Iako su elektrane zastarele, KEK-a zajedno sa timovima za održavanje daje sve od sebe da osigura da blokovi elektrane generišu dovoljno električne energije da pokriju lokalnu potražnju. KEK-ove elektrane rade više od 80 odsto vremena tokom godine, što je iznad svjetskog prosjeka rada termoelektrana na ugalj“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online