Bivši premijer Kosova

Bivši premijer Kosova i poslanik Demokratskog saveza Kosova Avdullah Hoti je na sednici Skupštine izjavio da najnoviji podaci pokazuju da je inflacija cijena u junu dostigla 14 odsto, prenosi Reporteri.

„To znači smanjenje budžeta i osiromašenje porodica, nastavljajući sa sektorima kao što su građevinarstvo, poljoprivreda i drugi. To direktno utiče na zapošljavanje i privredu", istakao je Hoti.

On je naveo da Vlada Kosova ne preduzima mjere kako bi se građanima olakšao život usled ekonomske krize i predložio ukidanje akciza na naftne derivate i smanjenje PDV-a.

"Zabrinjava nedostatak mjere od strane Vlade. U 2019. godini kada je inflacija bila 3,4 odsto, Samoopredjeljenjeje najavilo 2019. godinu kao poskupljenja za 3,4 odsto. Sada su cijene porasle na 14 odsto i nikakve mjere se ne preduzimaju. Pogledajte  druge ekonomije. I pored toga što je ovo neustavno do proglašenja vanrednog stanja, naš prijedlog da se ukine akciza na naftu i smanji PDV, što bi uticalo na ublažavanje situacije”, rekao je Hoti.

On je dalje rekao da Vlada, dok promoviše budžetske prihode, ne pominje koristi koje imaju od povećanja cijena za građane.

„Ministar finansija i Vlada stalno promovišu budžetske prihode i ne poričem da je to i zbog privrednih aktivnosti, ali jasno je da se povećanje budžeta odražava povećanjem cijena robe. Dakle povećanje budžeta na teret je građanima i privrede. Paradoks je da smo juče ili prekjuče u zvaničnom mejlu dobili vladin nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma sa Centralnom bankom od 50 miliona eura“, dodao je on.

Hoti je naglasio da se sa jedne strane održava konferencija za povećanje budžeta, a sa druge strane Vlada traži direktan kredit bez podrške.

„Kapitalne investicije su već duže vrijeme blokirane, zbog nefunkcionisanja odbora, ali i zbog povećanja raznih cijena i kao posljedica izostanka posla i nerealizacije ugovora. Smatram neopravdanim što se revizija budžeta ne donosi Skupštini, da se sagledaju i prihodi i rashodi u kontekstu najnovijih dešavanja i da se realizuju potrebe opština“, naglasio je on.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri