Ekonomski ekspert

Ekonomski ekspert Ismet Mulaj smatra da težnja Vlade da slobodno tržište reguliše zakonom ne liči na slobodnu ekonomiju i da je u suprotnosti sa ustavnim duhom Kosova, kao i da Vlada treba da poveća plate ili smanji akcize i PDV, prenosi Koha.

"Vlada može preduzeti mjere za utvrđivanje gornje cene, dok u ostalim oblastima nema zakonske regulative. Ova tendencija da se tržište reguliše kroz zakonodavstvo ne liči na slobodnu tržišnu ekonomiju i suprotna je Ustavu. Ono što Vlada ima priliku da uradi, a nije u stanju da uradi uspješno je da identifikuje uzroke i preduzme mjere protiv njih”, rekao je Mulaj.

Intervencija Vlade je, smatra Mulaj, ispravna samo kada se stvori panika, kao što se desilo sa kažnjavanjem nekih firmi u slučaju jestivog ulja, kada su proizvodi uklonjeni u cilju da bi se prodavali po znatno većoj cijeni.

On je dodao da postoje prehrambeni artikli koje trgovci prodaju sa profitnom maržom do 130 odsto i optužio Ministarstvo trgovine da ima problem sa praćenjem tržišta.

"Loša saradnja sa opštinama Kosova dodatno otežava praćenje kosovskog tržišta goriva i drugih proizvoda. Ministarstvo trgovine je pod pritiskom javnosti i ne sjedi hladne glave da analizira i donosi odluke“, rekao je Mulaj.

Kako bi se lakše izašlo na kraj sa krizom, Mulaj je rekao da Vlada ima mogućnost da mehanizmom stabilizuje cijene, poveća plate ili smanji akcize i PDV na prehrambene proizvode.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore