A plate...

Prema podacima Demokratskog instituta Kosova, Skupština je od poočetka godine održala 45 sjednica, dok su 23 sjednice propale zbog nedostatka kvoruma, dok su poslanici izostali sa sjednica čak 699 puta, prenosi Telegrafi.

U prosjeku sa svake sjednice izostane 16 poslanika.

„Od ukupnog broja održanih sjednica za izvještajni period, ukupno 23 sjednice su propale zbog nedostatka kvoruma od 61 prisutnog poslanika za nastavak procesa glasanja. Na 15 od ove 23 neuspjele sjednice zbog nedostatka kvoruma, na dnevnom redu je bilo razmatranje prijedloga zakona, što je uticalo na odlaganje njihovog razmatranja”, navodi se u izvještaju Demokratskog instituta.

Nedostatak kvoruma u plenarnim sjednicama tokom ovog perioda bio je veoma čest, uglavnom za osnovne zakone koji zahtjevaju prostu većinu glasova, uprkos tome što ovo zakonodavno tijelo ima konsolidovanu većinu.

Na mnogim sjednicama, skupštinska većina nije uspjela da obezbjedi neophodan broj poslanika da podstakne svoje inicijative, što je dovelo do njihovog odugovlačenja.

„Opozicija je pokazala konstruktivnu ulogu učestvujući u glasanju o pitanjima koja zahtjevaju 2/3 glasova, kao što je slučaj međunarodnih sporazuma, koje skupštinska većina ne može sama da donese. Iako je u nekim slučajevima opozicija uslovljavala glasanje izglasavanjem određenih sporazuma, u zamjenu za ispunjavanje njihovih zahtjeva, kao što je bio slučaj sa formiranjem istražne komisije za energetiku“, navodi se.

Drugi faktor koji je izazvao nedostatak kvoruma u plenarnim radnjama su putovanja poslanika u inostranstvo, koja se, iako se vrše u cilju razvoja parlamentarne diplomatije, u većini slučajeva odvijaju bez jasnog dnevnog reda i sa nedostatkom informacija o tome šta su proizveli ta putovanja.

Zakonodavni dnevni red Vlade Kosova za ovu godinu sadrži ukupno 150 predloga zakona, od kojih su do sada samo 23 prijedloga zakona podneta Skupštini.

Od 65 prijedloga zakona koji se nalaze na skupštinskom razmatranju, samo njih 14 je i dalje u proceduralnim rokovima predviđenim Pravilnikom o radu.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi