SAD strateški partner

Politikolog Fidan Ukaj smatra da je posjeta premijera Kosova Albina Kurtija SAD bila privatna ekskurzija, prenosi Ekonomija onlajn.

Ukaj navodi da odnosi Vlade Kosova i SAD nisu na pravom nivou zbog odbijanja sporazuma o gasovodu.

"Vjerujem da sadašnji odnosi Vlade Kosova sa SAD nisu na pravom nivou. Otprilike znamo razloge, sporazum koji je potpisan u Bijeloj kući, Kurtijeva vlada ga ne sprovodi ili je izjavila da ga neće sprovoditi. Moramo imati na umu da su sporazumi potpisani u Bijeloj kući svetinja“, rekao je on.

Ukaj ističe da su SAD bile i ostale strateški saveznik, pa bilo kakav sporazum potpisan sa SAD i uz podršku SAD nikada neće biti na štetu Kosova.

Ističe da Vlada Kosova mora da razmišlja, jer Kosovo nema političku, ekonomsku ili vojnu moć.

"Onog trenutka kada krenemo protiv politike SAD, izvještaji, naravno, neće biti dobri. Imamo vremena da poboljšamo izvještaje. Vlada Kosova mora da razmisli, jer mi nemamo političku, ekonomsku ili vojnu moć da kažemo da vodimo sopstvenu politiku. Ali moramo da se pridružimo saveznicima kao što su SAD i imamo sreće“, poručio je Ukaj.

"SAD su uvijek bile, jesu i ostaće strateški partner. Zahvaljujući njima i OVK, danas uživamo u nezavisnosti zemlje i partnerstvo sa SAD je za nas bilo, jeste i uvijek će ostati važno“, zaključio je Ukaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online