No pasarán!

Kosovo se protivi svakoj dodatnoj mapi puta ili ponovnoj procjeni kriterijuma za liberalizaciju viznog režima, a predsjednica Vjosa Osmani kaže da je jasno stavila do znanja svim predstavnicima Evropske unije da Kosovo neće postati dio bilo koje inicijative koja bi produžila proces odluke o viznoj liberalizaciji, prenosi Telegrafi.

Osmani je rekla da je Kosovo već dobilo odgovor većine zvaničnika EU da ne postoji namjere o dodatnim kriterijumima, ali smatra da treba zajednički raditi kako se ne bi "gurali" predlozi poput onog za novu mapu puta i kako  bi se takvi prdlozi odbili.

U razgovoru za Kosovo press Osmani kaže da je Kosovo ispunilo sve uslove, ističući da je odluka o viznoj liberalizaciji na čekanju već više od četiri godine.

"Želimo da budemo tretirani kao što su tretirane druge zemlje, nikada se u istoriji Evropske unije nije desilo da postavimo drugu mapu puta, posledično nove kriterijume, ili preispitivanje kriterijuma od početka, pa je neophodno mi kao Republika Kosovo da se suprotstavimo takvom pristupu, kao što smo i uradili", rekla je Osmani.

Ona smatra da je neprihvatljivo uspostavljanje procedura za Kosovo o kojima nikada ranije nije odlučeno ni za jednu državu i da bi bio presedan u samoj istoriji Evropske unije da se tako nešto traži od Kosova.

Osmani je prošle nedjelje učestvovala na Samitu EU-Zapadni Balkan gdje je istakla potrebu za viznu liberalizaciju, a kako je navela, Kosovo je prvi put na nivou Savjeta EU dobilo izuzetno veliku podršku.

Predsjednica kaže da su čak i skeptične države pokazale podršku, ali dodaje da sada postoje procedure za koje očekuje da će biti završene što je prije moguće.

"Ne vjerujem da bi bilo odgovorno da odredimo datum. Naravno da postoji optimizam jer smo ispunili sve kriterijume, odgovorili smo na sve brige država članica, a već kao što sam pomenula, na samom Samitu Savjeta se razgovaralo u korist liberalizacije viznog režima i od strane samih skeptičnih država, ako imamo dodatna pitanja u vezi sa konkretnim pitanjima na Kosovu, mi se bavimo ovim pitanjima bilateralno, ali to nikako ne bi opravdalo stvaranje nove procedure bez presedana, nove mape puta, kao što je napomenuo komesar za proširenje", rekla je Osmani.

U debati koja je održana u ponedjeljak u Evropskom parlamentu, komesar Evropske unije za susjedstvo i proširenje Oliver Varhely najavio je dodatnu mapu puta za liberalizaciju viznog režima za Kosovo. Evropska komisija je u utorak saopštila da tako nešto ne planiraju i da nastavljaju da brane stav da je Kosovo ispunilo uslove za slobodno kretanje u zemljama Evropske unije.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi