Došlo je vrijeme...

Premijer Kosova Albin Kurti otvorio je dvodnevni Poslovni forum dijaspore u Prištini, koji okuplja oko 200 privrednika iz cijelog svijeta i isto toliko sa Kosova, a čiji je cilj uspostavljanje veza i partnerstva između kosovskih i privrednika iz inostranstva i tom prilikom pozvao strane preduzetnike da investiraju na Kosovu istakavši da je došlo vrijeme da se Kosovu pomogne na ovaj način, prenosi Glas Amerike.

“Naš poziv kao Vlade je da sada doprinesemo Kosovu, ne žrtvovanjem, već investicijama. Radimo na tome da dijaspora bude sastavni dio privrednog, društvenog i kulturnog života. Nalazimo se u situaciji da su nam vještine i znanja potrebni od naše dijaspore, a ne samo finansije“, rekao je Kurti.

Tokom obraćanja privrednicima Kurti se osvrnuo i na svoju višednevnu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je, kako je rekao, predstavio i ekonomski potencijal Kosova.

Predsjednik Poslovne mreže albanske dijaspore Lazim Destani podsjetio je da albanska dijaspora godinama daje ogroman doprinos Kosovu.

“Doprinos i rezultati dijaspore su vidljivi još od nezavisnosti Kosova pa do danas. Prošla godina je bila godina sa najvećim ekonomskim rastom, boljim od svih balkanskih zemalja. Ovo danas nam je potrebno, ne zbog patriotizma već zbog povećanja izvoza i naše ekonomije. Dijaspora će se i dalje razvijati i uticaće na ekonomski razvoj Kosova”, rekao je Destani.

Dvodnevni Poslovni forum dijaspore u Prištini se održava i uz podršku Američke agencije za međunarodi razvoj (USAID) .

Izvor: VOA