Izvještaj Instituta GAP

Junik i Dečani su opštine sa najvećim kapitalnim ulaganjima ministarstava u odnosu na broj stanovnika, dok se najmanje ulaže u projekte u opštinama Štrpce i Gračanica, prenosi Koha.

Prema izvještaju Instituta GAP, "Zakon o budžetu 2022: Prednosti i diskriminacija opština u kapitalnim investicijama", preko 86,6 miliona eura ili 86 odsto projekata ministarstava u opštinama je nastavak iz prethodnih godina, dok su oko 10,3 miliona eura novi projekti.

Institut naglašava da su, kao i prošle godine, opštine Junik i Dečani najveći procentualni korisnici kapitalnih investicija u odnosu na broj stanovnika, dok opštine Štrpce i Gračanica imaju manje ulaganja.

"Opština Junik ostaje najpovlašćenija opština sa 122,74 eura ukupnih kapitalnih ulaganja ministarstava po stanovniku, dok opština Gračanica ostaje opština sa najnižim kapitalnim ulaganjima po stanovniku, odnosno sa iznosom od 4,11 eura. Generalno, razlika između ulaganja ministarstava prema opštinama ove godine je manja nego prošle godine", kaže se u saopštenju.

U izvještaju se navodi da će tokom 2022. godine 20 opština imati koristi od novih projekata ministarstava vrijednih oko 10,3 miliona.

Prema GAP, od novih projekata, najviše ulaganja u odnosu na broj stanovnika imaće opština Kamenica sa 27 eura investicija po stanovniku, dok su iza nje opštine Vitina sa 15,65 eura i Podujevo sa 14,54 eura.

„Ako analiziramo investicije po iznosu, najviše koristi će imati opštine Prizren (oko 1,9 miliona eura), Priština (oko 1,5 miliona eura), Podujevo (oko 1,2 miliona eura) i Đakovica (milion eura)", kaže se u izvještaju GAP.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore