Prate ga brojni problemi

Predstavnik organizacije "Qohu" Besnik Boletini smatra da stanje u obrazovanju na Kosovu nije dobro, da ga prate brojni problemi, za čije otklanjanje su potrebne godine, prenosi Koha.

"Mora da postoji provjera, mehanizam kojim se pokreće proces verifikacije titula, radova. Kada profesor ima plagijat, on ne može biti dio univerziteta. Vjerujem da značajan broj profesora nije prošao provjeru", rekao je Boletini.

Univerzitetski profesor Blerim Rexha takođe vidi provjeru diploma kao neophodnu, ali dodaje da je za tako nešto potreban konsenzus profesora, koji, prema njegovim riječima, ne postoji.

"Moramo da napravimo promjene za koje imamo konsenzus. Imamo neke profesore koji možda imaju ugovore na 10 godina, pa će ih biti teško otpustiti", rekao je Rexha.

Boletini dodaje da je prodaja diplomskih radova na Univerzitetu u Prištini zabrinjavajuća.

Do sada su, prema njegovim riječima, dvije osobe uhapšene.

"Nalazi su zabrinjavajući. Svaki student ima pristup prodavcima diplomskih radova. Nesreća je što dio studenata, iako završe trogodišnje godine studija, nije spreman da napiše diplomski rad", dodao je Boletini.

Rexha je naglasio da studenti najlakše i najjeftinije mogu da urade diplomski rad ako ih prate profesori i mentori.

"Vidim nedostatak praćenja od strane mentora. To je sramota društva. Univerzitet u Prištini se smatra elitnim, a ja postavljam pitanje gdje su ostali (ostale obrazovne institucije). Vidimo samo vrh ledenog brijega, a situacija je mnogo gora u drugim institucijama, javnim i privatnim", dodao je Rexha.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore