Zabrinjavajući trend

Broj ljudi koji je u Hitnoj pomoći Univerzitetskog kliničkog centra Kosova zatražio pomoć, u prva tri mjeseca ove godine veći je za deset odsto u odnosu na isti period prethodnih godina, prenosi Koha.

Prema riječima doktorke Nerxhivane Halimi takav trend je zabrinjavajući.

"Za 24 sata imali smo 227 intervencija. Manje je bilo nezgoda, svega deset. Ako uzmemo kvartalni izvještaj, od januara do marta bilo je 20.800 slučajeva. Ako ih uporedimo sa prethodnim godinama, ove godine ih je više za deset odsto. Opterećenje se stalno povećava", rekla je Halimi.

Halimi je dodala da su tokom godine u najčešće liječeni internistički slučajevi, traume ili povrede od saobraćajnih nezgoda.

"Za tri mjeseca Hitna pomoć je obradila slučajeve iz 878 saobraćajnih nezgoda. Veliki dio povrijeđenih imao je ozbiljne povrede i bilo je potrebno duže liječenje", rekla je Halimi.

Halimi je naglasila i da kapaciteti Hitne pomoći nisu dovoljni i da često u sali za reanimaciju moraju da pozajmljuju krevete iz drugih prostorija. Dodala je da je veliki broj slučajeva takođe opterećenje za osoblje.

"Prošle godine imali smo 68.000 slučajeva. Mogu reći da je preko 40 odsto bilo teško. To je veliko opterećenje. Za prvi kvartal ove godine zabilježen je uzlazni trend. Tokom ljeta zbog visokih temperatura dolazi do komplikacija kod starih i onima sa hroničnim bolestima", rekla je Halimi.