Zabrinjavajuće

Odluku premijera Kosova Albina Kurtija od 30. aprila, na osnovu koje će imovina sedam opština biti vraćena Kosovskoj agenciji za privatizaciju, u Zajednici kosovskih opština ocjenjuje kao zabrinjavajuću, a Sazan Ibrahimi iz tog udruženja smatra da se premijer igra sa dvostrukim standardima, jer po njemu ta odluka ne važi za opštine sjevernog dijela, prenosi Koha.

On traži reviziju te odluke i odgovornost za tu odluku, kao i jednak tretman opština.

Ibrahimi kaže da se odluka tadašnjeg premijera Ramusha Haradinaja da imovinu ustupi opštinama odnosila na opštine na sjeveru, dok se poslednja odluka vlade da se ta imovina vrati odnosi samo na opštine sa albanskom većinom, a ne na opštine na sjeveru.

"Mi kao Asocijacija kosovskih opština smatramo nepravednom odluku Vlade Kosova u vezi sa pribavljanjem imovine kojom su do sada upravljale opštine i njihovim vraćanjem Kosovskoj agenciji za privatizaciju. Sedam opština je direktno pogođeno, jedan je od apsurda ove odluke da je Eley Han okoristio ovu imovinu od Vrhovnog suda, ali smo svijesni da je odluka bivšeg premijera Haradinaja da opštinsku imovinu ustupi Opštinama Republike Kosovo bilo i u opštinama sjevernog dijela Republike Kosovo", rekao je on.
Ibrahimi je apelovao da se ove odluke preispitaju jer su milioni eura kosovskih opština koji su oduzeti od kosovskih poreskih obveznika uloženi u objekte od javnog interesa.

"Nadamo se da će do preispitivanja ove odluke doći što je prije moguće kako bi građani videli ulaganja opština u nekretnine", rekao je on.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline