Nepravedno!

Nepravedan je i nehuman način na koji se prema građanima Kosova odnosi Evropska unija budući da samo oni ne mogu slobodno da se kreću u Šengenu, smatra bivša ministarka za evropske integracije Kosova Vlora Çitaku, prenosi Reporteri.

Govoreći za Radio Slobodna Evropa Çitaku kaže da Evropska unija gubi kredibilitet jer Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju.

"Nepravedan je i nehuman način na koji se postupa prema građanima Kosova. Prije nekoliko dana vidjeli smo preporuku Evropske komisije da građanima Katara i Kuvajta ponudi slobodno kretanje u šengenskom prostoru. Zemlje poput Kolumbije i Venecuele kreću se bez viza. Sjećam se kada sam bila ministarka za evropske integracije Kosovu je data mapa puta za liberalizaciju viznog režima koja je imala dvostruko više kriterijuma od drugih zemalja Zapadnog Balkana", kazala je ona.

Uprkos tome što su, kako kaže, kriterijumi odavno ispunjeni i uprkos preporuci Evropske komisije od 2016. godine građani Kosova i dalje ne mogu da putuju slobodno.

"Iskreno, nema logike, nema objašnjenja. Tačno je da smo imali zamah prije nekoliko godina, ali smo ga izgubili zbog kašnjenja u procesu odobravanja demarkacije [granice] sa Crnom Gorom. Ipak, na kraju, obaveze smo ispunili. Evropska unija dovodi u pitanje sopstveni kredibilitet time što ne ispunjava ono što je obećano. Kosovo ne traži milostinju, ne traži usluge, ne traži prečice. Završili smo svoj dio posla 2016. godine i Evropska unija je zakasnila. Čak i ukoliko odluka o liberalizaciji viznog režima bude doneta sutra biće prekasno", rekla je Çitaku.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri