Premijer krši obećane principe

Demokratska partija Kosova (PDK) i Alijansa za budućnost Kosova (AAK) smatraju da premijer Albin Kurti krši obećane principe za dijalog sa Srbijom i ocjenjuju da je njegov susret sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Berlinu nastavak rutinskih sastanaka i manje koristan za Kosovo, prenosi Reporteri.

Poslanik PDK Mergim Lushtaku kaže da je Kurti zaboravio svoje principe iznete tokom predizborne kampanje i najavljuje da će kao poslanička grupa pokrenuti interpelaciju u parlamentu i tražiti da se raspravlja o tome o čemu se razgovaralo na sastanku u Berlinu.

"Imamo utisak da se on (Kurti) potpuno promjenio u odnosu na principe koje je imao prije dolaska na vlast, otišao da se sastane sa predsjednikom Vučićem, zaboravio na nestale i sve principe koje je izneo. Za mene kao poslanika je zabrinjavajuće kako se politički lider ponaša tako arogantno i licemerno kao premijer Kurti", rekao je Lushtaku.

Lushtaku je premijera Kurtija nazvao licemerom, dodajući da je sastanak u Berlinu sumnjiviji, jer je nazvan "neformalnim".

"Veliko je licemerje političkog lidera za koga se jasno vidi da je to uradio za mjesto premijera i vjerujemo da ćemo kao poslanička grupa tražiti interpelaciju o tome o čemu se razgovaralo na tom sastanku i šta se saznalo na tom neformalnom sastanku, što ovaj sastanak čini još sumnjivijim. Načelno nismo protiv bilo kakvog sastanka, ali svakako držimo do onoga što je rekao", kaže Lushtaku.

Lushtaku je naveo da bi Albin Kurti trebalo da se drži svoje riječi i obećanja građanima, koji su mu ukazali povjerenje i vjerovali mu.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj ocjenio je sastanak u Berlinu kao rutinski i dodao da je Kosovu potreban dijalog koji će doneti obostrano priznanje.

"Što se tiče ovakvih sastanaka, oni su više rutinski nego korisni za državu Kosovo, za završetak razgovora. I to traje godinama, posebno u ovoj vladi koja nije baš pridavala poseban značaj dijalogu. Sada se vidi da ima sastanaka na različitom nivou, ali bez konkretnih rezultata. Kosovu je potreban zaključen dijalog sa obostranim priznavanjem i bez tih susreta ljubaznosti", rekao je Lekaj.

On je naglasio da je Kurti prekršio sve principe koje je obećao Pokret Samoopredjeljenje i da ne očekuje mnogo od Kurtijeve vlade.
 
Izvor: Kosovo Online/Reporteri