Politički analitičar

Politički analitičar Gazmir Raci ocjenjuje da dijalog Kosova i Srbije ulazi u "kritičnu fazu" koja bi mogla da dovede do sastanaka na visokom nivou sa predsednikom SAD Josephom Bidenom, prenosi Ekonomija onlajn.

„Kosovo mora da bude u punoj koherentnosti sa SAD u smislu novog pristupa. Izgleda da Amerikanci traže da se snažno angažujemo u dijalogu da idemo ka finalu, jer se vidi da je tehnički dijalog samo gubljenje vremena i da ne donosi rezultate“, rekao je Raci.

On je naveo da lideri zemalja ne mogu da idu u Bijelu kuću i da se sastaju na visokom nivou bez jasne namjere i velikog razloga, a kako smatra, Kosovo ima dovoljno razloga za odlazak u Bijelu kuću.

"Mi imamo razloge da idemo u Bijelu kuću, u toj kući je odlučena sudbina našeg naroda i zahvaljujući toj kući mi smo danas država“, rekao je on.

Nedavna geopolitička dešavanja i ruska invazija na Ukrajinu naveli su Sjedinjene Države da povećaju svoju pažnju na dešavanja na Zapadnom Balkanu, ne samo na Kosovu, već i u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, a Raci naglašava da Kosovo ne bi trebalo da izgubi ovaj zamah koji je nastao zbog rata u Ukrajini.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online