Guverner CBK-a

Guverner Centralne banke Kosova (CBK) Fehmi Mehmeti poslao je pismo ambasadorima Kvinte, u kojem ih obavještava da je pod političkim pritiskom da razriješi zamjenika guvernera Sokola Havollija, prenosi Reporteri.

"Skoro svakodnevno sam pod političkim pritiskom da smenim zamjenika guvernera Sokola Havollija, iako za to ne postoji objektivan razlog i uprkos zakonom zagarantovanoj sigurnosti njegovog mandata. Pored odličnog nastupa u CBK, Havolli je takođe ključni svjedok u arbitražnom procesu između Kosova i "Iute Credit Europe" (ICE). Lični napad na Havollija u velikoj mjeri ugrožava ovaj arbitražni proces za koji se očekuje da bude završen u februaru 2023. godine", napisao je Mehmeti u pismu do koga je došao portal Kallxo.

Mehmeti je takođe obavjestio ambasadore Kvinte da je Skupština Kosova (preko Komisije za budžet, rad i transfere) stavila na dnevni red formiranje radne grupe zadužene za sprovođenje i nadzor Zakona o Centralnoj banci i Zakona o osiguranju i dodao je napisao da ta politička odluka nesumnjivo ometa nezavisnost Centralne banke Kosova, kao i da slabi odnos Centralne banke prema međunarodnim mehanizmima.

"Političke institucije, kao što je Skupština, ne mogu (i ne bi trebalo) da imaju ovlašćenja da vrše inspekcije u prostorijama Centralne banke i da se miješaju u njen rad", navodi Mehmeti u pismu.

Guverner je rekao da će javno objaviti pritisak koji imaju kao Centralna banka kako bi se razotkrila "nezakonitost ovakvih radnji i upoznala šira javnost sa mogućim posljedicama po ekonomiju Kosova".

Izvor: Kosovo Online/Reporteri