Evropski poslanik iz Austrije

Evropski poslanik iz Austrije Lukas Mandl kazao je da je iznenađen strpljenjem građana Kosova kada je u pitanju proces liberalizacije viznog režima, prenosi Koha.

Građani Kosova nemaju viznu liberalizaciju, iako je proces započeo prije više od 10 godina, kazao je Mandl.

"Divim se strpljenju građana Kosova za neliberalizaciju. Moramo da preduzmemo druge korake u vezi sa uključivanjem Kosova i integracijom u EU", rekao je austrijski evroposlanik u izjavi za "Report TV".

Govoreći o glavnim izazovima koje ima region Zapadnog Balkana, Mandl je rekao da je najveći prošlost ovog regiona, ali i lažne vijesti.

"To je nešto što nas sve povezuje, naša društva, da smo zarobljeni svojom prošlošću, sukobima prošlosti. Stoga je važno ono što je poznato kao proces približavanja. Ne smemo zaboraviti da je svaki građanin u svakoj zemlji isti, ali nažalost svijet i Evropska unija nisu bili dobri uzori u tom pogledu, što se mora promjeniti", rekao je on.

Kako se navodi, Evropski parlament je nekoliko puta tražio liberalizaciju viznog režima za Kosovo, posljednji put u decembru prošle godine na inicijativu poslanika Madla.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline