(Dez)informacije

Na tržištu Kosova nema otvaranja novih radnih mjesta, već samo sklapanja ugovora s radnicima koji ih nisu imali, kažu predstavnici Unije kosovskih radničkih sindikata (UKRS) i profesori ekonomije.

Aktualna vlada Kosova, koja je 22. marta obilježila prvu godinu na vlasti, saopštila je da je u razdoblju od septembra 2020. do septembra 2021. godine "prijavljeno preko 25.000 novih radnih mjesta".

Njene podatke, na neki način, podupire i Porezna uprava Kosova, prema kojoj je broj zaposlenih u privatnom sektoru tokom 2021. godine porastao na preko 286 hiljada - s preko 255 hiljada koliko je bilo prethodne godine.

No, predsjednik UKRS-a Jusuf Azemi inzistira da te brojke nisu stvarne.

Prema njegovim riječima, postoji samo mogućnost da su neka preduzeća dala ugovore radnicima koji ih nisu imali, da se okoriste Paketom ekonomskog oporavka.

“Ne vjerujem da je otvoreno 25 hiljada radnih mjesta, jer je, u isto vrijeme, moglo biti otpušteno 30 hiljada drugih radnika. Ovo nas zabrinjava. Tada je jedan broj radnika radio [bez ugovora] i preduzeća su ih uvela u sistem plata, jer ih je Vlada Kosova stimulirala da formaliziraju radnike", rekao je Azemi za Radio Slobodna Europa.

Paket ekonomskog oporavka - vrijedan 420 miliona eura - dodijelila je Vlada Kosova u junu 2021., kako bi pomogla preduzećima u rješavanju gubitaka kojeg su pretrpjeli zbog pandemije koronavirusa.

U okviru ovog paketa, Vlada Kosova je u avgustu izdvojila 15 miliona eura za povratak na posao radnika koji su ostali bez posla tokom pandemije, za podršku formaliziranim zaposlenicima, kao i zapošljavanje žena.

Ovim paketom poslodavac je primao potporu od 10 posto plate zaposlenika do jula 2022. godine, dok je radnik primao potporu od 50 eura tri mjeseca uzastopno.

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da se samo iz podnesenih zahtjeva za beneficije iz Paketa ekonomskog oporavka pokazuje da je broj formaliziranih, odnosno prijavljenih radnika dosegao 10.000.

"Od septembra 2020. do septembra 2021. registrirano je još 25.200 radnih mjesta - od čega je više od 10.000 rezultat Paketa ekonomskog oporavka", rekao je Kurti za RTK.


Nezaposlenost u brojkama


Prema riječima predsjednika Privredne komore Kosova Berata Rukiqija, preduzeća su otvorila nova radna mjesta, ali značajan broj njih su zaposlenici koji su radili, a koji su nedavno dobili ugovore.

Rukiqi ne daje procjenu koliko bi se novih radnika moglo zaposliti tokom 2021.

Gërxhaliu: Nije otvorena nijedna fabrika koja bi povećao broj zaposlenih


Profesor ekonomije Safet Gërxhaliu slaže se da je Paket ekonomskog oporavka dao rezultate u formaliziranju radnika, ali novih radnih mjesta, prema njegovim riječima, nije bilo.

"Ovdje postoji formalizacija radnika, jer na Kosovu nije otvorena nijedna fabrika koja bi zapošljavala 200 ljudi, nema deset fabrika koje su zapošljavale 100 ljudi, ali nije otvoreno ni dvadeset novih fabrika koje su zapošljavale 50 ljudi", kaže Gërxhaliu za Radio Slobodna Europa.

Prijavljivanje ili formalizacija zaposlenih vrši se u Poreznoj upravi Kosova (PUK), koja automatski prelazi u Fond penzione štednje (Trust).

Više od 45.000 novih doprinositelja u Fond penzione štednje (Trust)


Dužnosnici PUK-a nisu odgovorili na pitanje Radija Slobodna Europa o broju formaliziranih zaposlenika tokom 2021. Međutim, Fond penzione štednje potvrdio je RSE-u da su prošle godine registrirali više od 45.000 novih poreskih obveznika.

Što se tiče posljednje brojke, Gërxhaliu kaže da je na njega uticalo privremeno angažiranje posmatrača na parlamentarnim i lokalnim izborima koji su održani prošle godine.

"Zapošljavanje 45.000 novih ljudi godišnje bilo bi najveće čudo koje bi se dogodilo Kosovu", rekao je.

Prošle godine na Kosovu su održani parlamentarni izbori i dva kruga lokalnih izbora.

Prema podacima Centralne izborne komisije, za parlamentarne izbore je angažirano oko 25.000 ljudi, a za lokalne 37.000.

CIK nije dao nikakve podatke o tome koliko je ovih osoba evidentirano u Poreznoj upravi Kosova, a time i u Trustu.

Uprkos brojkama koje se navode o povećanju broja zaposlenih, posljednji podaci Agencije za statistiku Kosova (ASK), koji uključuju prvo tromjesečje prošle godine, govore o 25,8 posto nezaposlenosti.

Međutim, prema ASK-u, broj tražitelja posla u svim opštinama Kosova tokom 2021. godine smanjen je na preko 122 hiljade, sa više od 165 hiljada koliko je bilo 2020.