Duša i srce naše zemlje

Tokom posjete Turskoj predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa predstavnicima dijaspore, privrednika i sudenata, koji su priredili proslavu povodom 14. godina od proglašenja nezavisnosti i tom prilikom ukazala na značaj i doprinosu dijaspore, prenosi RTK.

"Znam da svako od vas čezne za domovinom i svakog dana, i ulažete onoliko koliko znam da možete, vašeg znoja i žrtve, da mi danas uživamo u slobodi i nezavisnosti. Kosovo je opstalo zbog vas, zbog doprinosa dijaspore svuda u svijetu, uključujući Tursku“, rekla je Osmani.

Ona je dijasporu nazvala "dušom i srcem Kosova", jer je izrazila uvjerenje da će uz njenu podršku Kosovo nastaviti da postiže uspjehe.

"Kosovo će uspjeti, jer ćete ga od sada gledati kao mjesto gdje nećete samo da dolazite da vidite svoje rođake, već ćete vidjeti i potencijalno mjesto za ulaganje“, kazala je Osmani.

Na sastanku sa predstavnicima udruženja dijaspore, privrednika i studenata, koji je organizovao konzulat Kosova u Istanbulu, Osmanijeva je poručila da je dijaspora najbolji ambasadora Kosova.

"Jasno nam je da je posvećena i dobro integrisana dijaspora prednost i važan faktor u odnosima između Kosova i Republike Turske. Vaš dom uvijek ostaje Kosovo, a vi nastavljate da poštujete i uznosite ime naše zemlje u svakom uglu svijeta gdje živite i radite. Uvijek smo zahvalni na tome“, rekla je predsjednica Osmani.

U tom kontekstu, ona je naglasila da dijaspora pored finansijskog doprinosa ima ulogu u razvoju Kosova, kao veliki direktni investitori u kritične industrije i industrije u razvoju.

Izvor: Kosovo Online/RTK1