Podrška nije beskonačna

Zamjenik predsjednika Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri izjavio je da je Vlada Albina Kurtija ne bi trebalo da okleva u dijalogu sa Srbijom, jer je, prema njegovim riječima, to proces koji zahtjeva posvećenost i rizik.

Haziri je na Facebooku dodao i da Kosovo nikako ne smije da razočara svoje saveznike u međunarodnoj zajednici.

"Mi smo u procesu koji zahtjeva veliku posvećenost, i najveći rizik je da se ozbiljno ne uključi i liderstvo u proces dijaloga. Najveći strah je od regionalnih kriza i one mogu imati veoma veliki uticaj na usporavanje ovog procesa, koji je za nas od vitalnog značaja, jer su evroatlantske integracije jedini pravac u kome Kosovo vidi političku priliku da bude ravnopravno sa drugim suverenim državama", naglasio je Haziri.

On je istakao da aktuelna parlamentarna većina ima podršku opozicije kada je riječ o pitanju dijaloga, ali da ta podrška nije beskonačna.

"Ne možemo reći da podržavamo njihovo oklevanje. Podržavamo rukovodstvo Vlade da bude istrajno, izdržljivo, kreativno i da ne uslovljava proces dijaloga pitanjima koja su sekundarna", poručio je Haziri.

Kako je dalje naveo "pismo predsjednika SAD Bidena, koje je potvrdio američki državni sekretar, u Prištini treba shvatiti ozbiljno kao i njihove zahtjeve, jer Srbija već zna da je konačni dogovor, novo priznanje".

"Regionalne krize koje su sada proizvedene i koje imaju indirektan uticaj na Zapadni Balkan mogu ozbiljno ugroziti proces. Ne smemo ni na koji način da ugrozimo proces i izneverimo podršku Sjedinjenih Američkih Država i EU.  Vlada mora da pokaže liderstvo i ozbiljnost kako bi mogla da sprovede svoje obaveze, preuzme dijalog i agendu, gura napred ovaj proces i, naravno, sveobuhvatni dogovor", kazao je Haziri.

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova smatra da Kosovo, vrijeme čekanja izbora u Srbiji treba da iskoristi za "aktiviranje unutrašnjeg, parlamentarnog i vanparlamentarnog dijaloga, uključujući i civilno društvo kako bi se što bolje pripremili."