Posmatračka misija EU

Posmatračka misija Evropske unije za lokalne izobore Kosovu, koji su održani 17. oktobra i 14. novembra prošle godine, objavila je konačni izvještaj o tim izborima u kome navodi da je CIK obavio izborne pripreme na profesionalan način, uz poštovanje svih zakonskih rokova, ali da je smjena predsednice CIK Valdete Dake u suprotnosti sa dobrom međunarodnom praksom, prenosi Demokracija.com.

Daku je smjenila predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

"Predsjednici CIK imaju sednmogodišnje mandate i ne mogu da budu smjenjeni zbog manjih propusta, jer se time smanjuje mogućnost političkog miješanja. Međutim, nejasna formulacija paragrafa (d) člana 61.5 ZOO koji dozvoljava smenu predsjedavajućeg ili člana ako se ponašaju ili djeluju 'na način koji ozbiljno šteti statusu i integritetu CIK' nije u skladu sa dobrom međunarodnom praksom, koja predviđa da razlozi za odlazak moraju biti 'jasno i restriktivno definisani zakonom'", navodi se u saopštenju posmatračke misije.

Misija je razmatrala odluku predsednice Kosova da razriješi bivšu predsjednicu CIK 14. juna, četiri godine prije isteka njenog drugog mandata i samo dan prije raspisivanja izbora za gradonačelnike i skupštine opština, a u toj odluci se, između ostalog, navodi da je Daka narušila nezavisnost i integritet CIK, izvršila pritisak na članove CIK na jednom od sastanaka i da je CIK ignorisao probleme u vezi sa biračkim spiskovima.  

U izvještaju evropskih posmatrača pominju se opstrukcija rada, kao i verbalni napadi članova CIK iz Pokreta Samoopredjeljenje na Daku.

Izvor: Demokracia.com/Kosovoonline