Ne može biti RS na Kosovu

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da se Kosovo ne boji sprovođenja sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom i istakao da su kao vlada "pažljivi i štite interese zemlje".

„Mi smo dali svoje prijedloge na sastancima koje smo imali u Briselu i konstruktivni smo za naredne razgovore u dijalogu uz posredovanje Evropske unije", rekao je on.

Kurti je istakao da se o modelima ZSO nije razgovaralo, dodajući da se "prava manjina na Kosovu poštuju uz najviši nivo evropskih standarda".

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak rekli su da neće nametati modele Zajednici opština sa srpskom većinom.

Sporazum postignut 2013. o osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu bila je jedna od tema o kojima su zapadne diplomate razgovarale sa kosovskim vlastima, opozicionim liderima i civilnim društvom u protekla dva dana.

Aktuelna vlada, koju predvodi premijer Albin Kurti, kaže da na Kosovu ne može postojati jednonacionalna zajednica, niti bilo šta što liči na Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini.

Kurti je u srijedu ponovio potrebu postizanja konačnog sporazuma sa Srbijom o "međusobnom priznanju".