Zabrinutost za zdravlje

Samo 30% bošnjačke zajednice koja živi uglavnom u ruralnim područjima Prizrena vakcinisano je protiv COVID-19, dok je ostalim zajednicama imunizacija bolja. To je izjavila potpredsjednica Vlade za manjinska i ljudska prava Emilija Redžepi koja je pozvala sve građane da se vakcinišu.

Redžepi je izrazila zadovoljstvo pripadnicima romske i egipćanske zajednice u opštinama Prizren i Đakovica koji su se odazvali pozivu na vakcinaciju, a izrazila je veću zabrinutost za bošnjačku zajednicu koja živi u udaljenijim područjima.

“Imamo informaciju da je u opštini Prizren romska zajednica dovoljno vakcinisana. Imamo i informaciju od gradonačelnika Đakovice da je egipćanska zajednica vakcinisana u vrlo velikom procentu, ali imamo problema u opštini Prizren, gdje bošnjačka zajednica u ruralnim područjima, posebno u selima, nije dovoljno vakcinisana i statistika pokazuje “da je samo 30 posto naše zajednice u tim dijelovima vakcinisano, i svi trebamo nešto poduzeti kako bismo zaštitili život svakog građanina”, rekla je Redžepi.

Čak i za tursku zajednicu, zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi kazala je da su vakcinisani na zadovoljavajućem nivou.

Pružila je potporu svim opštinama kako bi pripadnici manjina imali pristup centrima za vakcinaciju i imunizaciju protiv koronavirusa.

„Turska zajednica u opštini Prizren je također dovoljno vakcinisana, tako da očekujemo da ćemo svi zajedno biti aktivni i bez obzira iz koje političke stranke dolaze predstavnici opština, mi kao Vlada dajemo apsolutnu podršku svim našim predstavnicima u svim opštinama da se suoče s ovim problemom i da vakcinišemo što više ljudi, kako ne bismo imali slučajeve smrti”, rekla je zamjenica premijera Emilija Redžepi.

Već kada se situacija s pandemijom u zemlji pogoršala, potpredsjednica Vlade za manjinska i ljudska prava Emilija Redžepi pozvala je na angažman svih strana kako bi se povećao broj vakcinisanih građana.

"Još jednom moramo svi uzeti u obzir ozbiljnost ove situacije kako ne bismo ugrozili živote našeg stanovništva i svi ćemo raditi na povećanju broja vakcinisanih građana", rekla je Redžepi.

U našoj zemlji značajno su porasli slučajevi oboljelih od COVID-19. Samo posljednji podaci govore o 3.628 novih slučajeva. Do sada imamo 201.955 potvrđenih slučajeva oboljelih od ove bolesti, od kojih je, nažalost, 3.012 osoba izgubilo život, a 164.991 se oporavilo. Trenutno je broj aktivnih slučajeva 33.952.