Zabrinutost

Kosovsko udruženje ugostitelja smatra da će nove antikovid mjere, koje su od jučer stupile na snagu, produbiti ekonomsku krizu na Kosovu i zbog toga traže hitan sastanak sa Ministarstvom zdravlja, prenosi Kosova press.

Predstavnici ovog Udruženja navode da institucije u zemlji nastoje da prodube ekonomsku krizu na Kosovu i da će se, tim povodom, sastati naredne sedmice kada će da odluče o svojim narednim postupcima.

Arian Vranica iz Udruženja ugostitelja Kosova kaže da već nekoliko puta Ministarstvo zdravlja donosi odluke o novim mjerama bez konsultacija sa ovim sektorom.

"Izuzetno smo zabrinuti jer postoji tendencija da se pogoršava ekonomska situacija. Od kraja prošle godine imamo signale da će doći do ozbiljne ekonomske krize. U ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazimo znamo da postoji rast inflacije, da postoji rast cijena i to nije praćeno određenom fiskalnom politikom koja bi mogla da olakša poslovanje u vrijeme krize“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, zemlje u svijetu, uprkos velikom broju slučajeva koronavirusa, ne preduzimaju takve mjere. Vranica traži da ih Ministarstvo zdravlja pozove na sastanak na kojem bi se razgovaralo o ovim mjerama.

"Okupićemo se kao udruženje tokom sljedeće nedjelje.Tražili smo hitan sastanak sa Ministarstvom zdravlja, iako je trebalo direktno da nas oni pozovu, ali to očigledno nisu smatrali neophodnim“, navodi on i dodaje da su mjere koje su danas stupile na snagu naštetile ugostiteljima koji su se cijele nedjelje snabdjevali namirnicama.

Prema novim antikovid mjerama, naloženo je da ugostiteljski objekti rade do 21 sat, dok je muzika dozvoljena do 20.30 časova.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press