Skandalozno

Advokat Tom Gashi smatra da je skandalozno što se odugovlači suđenje Hashimu Thaçiju, Kadriju Veseliju, Jakupu Krasniqiju i Rexhepu Selimiju, prenosi Reporteri.

"Što se tiče odlaganja početka suđenja Hashimu Thaçiju i drugima, mislim da je to skandalozna odluka iz više razloga, ali glavni je taj što su oni uhapšeni 5. novembra 2020. godine“, izjavio je Gashi.

Gashi napominje da je odlaganje početka suđenja Thaçiju pokazuje pristrasnost i naglašava da zakon ne dozvoljava da se istraga vodi tako dugo nakon podizanja optužnice. U ovom slučaju se, kako navodi, upravo se to radi.

Besmisleno je, kako navodi, držati sve njih u pritvoru sve dok istraga ne bude završena.

"Smatram da ih uopšte nije trebalo hapsiti dok Tužilaštvo ne zatvori istragu, jer je pravna besmislica da neko čeka u pritvoru više od godinu dana da optužnica bude završena“, pojasnio je Gashi u izjavi za Arbresh.info.

Što je neko duže u pritvoru, kako navodi, to će teže biti oslobođen optužbi.

"Mislim da je odugovlačenje ovih postupaka štetno i iz tog razloga. Što je neko više pritvoren, to teže izlazi na slobodu, a plašimo se da će njihovo predugo zadržavanje u pritvoru verovatno biti jedan od razloga da na kraju neko od njih bude kažnjen“, objašnjava ovaj advokat iz tima odbrane Nasima Haradinaja.

Kada je u pitanju slučaj protiv Nasima Haradinaja i Hysnija Gucatija on naglašava da nije jasno da li u ovom postupku Specijalni sud istražuje sopstveni rad, tačnije osobe koje su povjerljiva dokumenta iz Haga uručila vođama OVK u Prištini.

Gashi je, inače najavio, da će svjedočiti u korist Gucatija navodeći da će je to dio uobičajenog postupka i najmanje što može da uradi u ovom slučaju.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri