Granica je vještačka prepreka

Ministar za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu Liburn Aliu rekao je da se stalno radi na ujedinjenju sa Albanijom na prirodan način.

Aliu je u izjavi za Ekonomiju onlajn poručio da je "granica između Kosova i Albanije napravila samo vještačku podjelu između dvije zemlje".

"Radimo na tome da se ujedinjenje sa Albanijom odvija prirodnim putem. Sada su granice vještačke koje su nas razdvojile“, rekao je on.

 Aliu je objasnio da će sporazum potpisan sa Albanijom o pruzi Priština-Durs finansirati obe vlade.

"Ugovor koji smo potpisali za kompletnu izgradnju pruge biće prvo studija izvodljivosti koja će biti zajednički projekat. Izvodljivost će tačno odrediti trasu željezničke pruge“, kaže Aliu.

On je detaljno objasnio projekat, dodajući da se očekuje da bude izuzetno moderan i da će biti koristi i za Kosovo i za Albaniju.

"Ono što se dešava u Albaniji je veoma važno i za Kosovo. Dakle, ovdje se pokreće projekat razvoja luke u Dursu koji će se transformisati u teretni transport. Biće to moderna luka kojoj je potrebna železnička linija sa evropskim koridorima. Sadašnja željeznička pruga koja povezuje Durs sa Tiranom i Skadrom imaće priliku da postane nova pruga od doline Drima preko jezera do vrata Morine gdje stiže do dijela Kosova u Ponašecu. Ovo će biti važno jer luka Durs kroz Prištinu stvara pristup evropskim putevima“, poručuje Aliu.

Prema njegovim riječima, Priština će biti prva stanica ove robe iz Dursa u Evropu.

"Ovo će stvoriti priliku za industrijski razvoj jer je to veza sa željezničkim prugama. Pošto ova pruga ide ka Podgorici, veza će biti bolja preko Prištine jer postojeća linija koju Bar ima sa Beogradom je linija koja ima veoma veliku nadmorsku visinu i korišćenje te željezničke pruge će biti teže“, zaključio je Aliu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online