Specijalno tužilaštvo

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je juče u Osnovnom sudu u Prištini, optužnicu protiv jedne osobe za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi "ISIS". Sredinom jula je iz Sirije deportovan na Kosovo.

Prema saopštenju tužilaštva, optuženi muškarac sa inicijalima S.Q. namenski je, uz prethodnu pripremu u cilju pridruživanja terorističkoj organizaciji "ISIS" u Siriji, napustio Kosovo.

"Preko određenih veza otišao je u grad Urfa gde su ga sačekali pripadnici ISIS-a, a potom i u grad Raku“, navelo je Tužilaštvo.

On je, navodno, nakon pristupanja organizaciji nastavio borbenu obuku, učestvovao u ratovima, sve do predaje i vraćanja na Kosovo.

"Navedeni optuženi je nakon pristupanja ISIS-u, nastavio fizičku, taktičku i borbenu obuku, aktivno učestvovao u ratovima ISIS-a u različitim gradovima. Potom se predao sirijskim demokratskim snagama, gdje je ostao do 17. jula 2021. godine kada je vraćen na Kosovo“, precizira se.

Zbog ovih radnji, S.Q. je optužen da je izvršio krivično djelo "organizovanje i učešće u terorističkoj grupi", iz člana 143. stav 2 krivičnog zakonika Kosova.