Zabrinjavajuće

Jestivo ulje, osnovni proizvod u potrošačkoj korpi, do početka sljedeće godine moglo bi da poskupi na dva eura i više, kaže vlasnik fabrike ulja “Inter-Kompani” Sulejman Konushevci, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Konushevci kaže da litar ulja te kompanije na pijaci trenutno košta euro i po i naglašava da je poskupljenje neizbježno, jer Vlada Kosova nije dovoljno subvencionisala lokalne proizvođače, koji su se suočili sa finansijskim problemima tokom pandemije koronavirusa.

Ako bi institucije, dodaje Konushevci, dale prioritet održivom razvoju proizvodnog sektora, onda bi inflacija bila niža nego sada.

"Nismo uspjeli da obezbjedimo dovoljno sirovina i sada je poskupelo i svakim danom je sve skuplje. Žetva suncokreta je u septembru i u septembru mora da se obezbjedi sirovina da bi se omogućila stabilnost cijena", kaže Konushevci.

Kompanija uvozi sirovine za proizvodnju nafte iz Bugarske, Ukrajine i Rumunije. Podaci Svjetske banke o proizvodnim kompanijama pokazuju da 78 odsto proizvodnih kompanija na Kosovu koristi materijale ili druge zalihe stranog porekla.

Na Kosovu su osnovni potrošački artikli u septembru poskupjeli i do pet odsto, a to povećanje je nastavljeno i tokom oktobra. Više cijene i do 30 odsto primjećuju se kod jestivih ulja i masti. To povećanje je rezultat rasta cijena na međunarodnim tržištima, koji je nastao zbog malih rezervi gasa i visoke cijene uglja u Evropskoj uniji.

Na poskupljenje je uticala i situacija sa pandemijom kovid-19, a rast cijena alarmirao je Vladu Kosova, koja je preduzela neke mjere da subvencioniše lokalne proizvođače. Vlada je 28. oktobra izdvojila 40 miliona eura za subvencionisanje kredita proizvodnim preduzećima i podršku izvozu.

Za godinu dana uveze robe iz različitih zemalja u vrijednosti od 3,2 milijarde eura, a izveze do 450 miliona eura.

Kosovo uvozi još više osnovnih proizvoda kao što su brašno i mliječni proizvodi, a izvršni direktor Kluba proizvođača na Kosovu Astrit Panxha smatra da je taj visok uvoz proizvoda veoma zabrinjavajući.

On kaže da su dva sektora koje treba stalno podržavati sektor pšenice i mljekare.

"Ovo su dva strateška sektora za nacionalnu bezbjednost. Bez obzira na to da li imamo konkurentske sposobnosti, država treba da bude čuvar koji štiti ove industrije, jer su one važne za bezbjednosna pitanja. Ne smete da zavisite od uvoza ovih proizvoda“, kaže Panxha.

Smatra se da prerađivačka industrija na Kosovu ima dovoljan kapacitet da pokrije kosovsko tržište, ali čak i taj sektor pati od uvozne zavisnosti.

Prema podacima Udruženja proizvođača mlijeka, Kosovo uvozi oko 60 odsto mliječnih proizvoda iz zemalja u regionu i Evropi, dok je samo 40 odsto tržišta pokriveno domaćom proizvodnjom.

Predsjednik Kosovske saveza poljoprivrednika Tahir Tahiri rekao je da Kosovo nikada nije uspjelo da zadovolji potrebe svog stanovništva, čak ni brašnom od prinosa pšenice.

Kosovo je 2020. godine uvezlo 159 miliona kilograma brašna i pšenice. Prema zvaničnim podacima, na Kosovu potrebe za tim proizvodom po glavi stanovnika su 205 kilograma, što znači da bi na Kosovu trebalo da se potroši 410.000 tona pšenice.

"Od posljeratnog perioda nismo u mogućnosti da podmirimo potrebe brašnom od prinosa pšenice iz lokalne proizvodnje. Posljednjih godina ovim proizvodom je obezbjeđeno svega 35 odsto potreba građana. Nedostaje ruka države. Jedan hektar pšenice subvencioniše se sa samo 150 eura", kaže Tahiri.

Izvor: Kosovo Online/RSE