Lokalni izbori 2021

U nekim od kosovskih gradova, Prištini, Prizrenu, Gnjilanu i Podujevu, vladajući Pokret Samoopredjeljenje premijera Albina Kurtija, ulazi u ozbiljnu trku u okviru drugog kruga lokalnih izbora, koji će se održati u nedelju, 14. novembra.

Ovo ocijenjuje Emir Abrashi iz organizacije Demokratija plus, dok politički analitičar Arton Demhasaj smatra da bi za Samoopredeljenje uspeh bio ukoliko pobedi u najmanje tri opštine.

Drugi krug lokalnih izbora se održava u 21 kosovskoj opštini. U ostalih 17 opština, gradonačelnici su izabrani u prvom krugu glasanja, koji je održan 17. oktobra.

Samoopredeljenje u prvom krugu nije dobilo nijednu opštinu, ali zato u drugi krug ide u 12 lokalnih samouprava.

Na osnovu prebrojanih glasova iz prvog kruga, Kurtijeva stranka je dobila više glasova u odnosu na protivkandidate u opštini Priština, Prizren, Gnjilane i Štimlje.

U glavnom gradu Kosova, Prištini, kandidat Samoopredeljenja Arben Vitia u drugi krug glasanja ide sa Perparimom Ramom (Perparim Rama) iz Demokratskog saveza Kosova.

U Prizrenu će 14. novembra Mutaher Haskuka snagu odmeriti sa Shacqirom Totajem iz Demokratske partije Kosova.

U Gnjilanu je kandidatu Samoopredeljenja Albanu Hysenaju iz Samoopredeljenja protivkandidat Ljutfi (Lutfi) Haziri iz Demokratskog saveza Kosova, dok će u Podujevu snage odmeriti Shpejtim Bulliqi iz Samoopredeljenja i Ekrem Hyseni iz Demokratskog saveza Kosova.

Samoopredeljenje svoje kandidate ima i u opštini Obilić, Đakovica, Kačanik, Kosovo Polje, Kamenica, Vitina, i Orahovac.

'Samoopredjeljenje sa polovičnim glasovima'

Emir Abrashi iz organizacije Demokratija plus i politički analitičar Arton Demhasaj zaključuju da vladajući Pokret Samoopredeljenje ne može da zadrži podršku birača, koju je imao na parlamentarnim izborima, održanim 14. februara ove godine.

U prvom krugu lokalnih izbora, Samoopredeljenje je dobilo preko 168 000 glasova za odbornike u lokalnim skupštinama i druga je stranka po broju osvojenih glasova, iza Demokratskog saveza Kosova, koji je dobio preko 170 000 glasova.

Emir Abraši iz Demokratije plus smatra da Pokret Samoopredeljenje ne može da ostvari neki dobar rezultat ili da pobedi u svim opštinama u kojima ide u drugi krug.

"Ipak, Samoopredeljenje i dalje ima solidnu podršku građana Kosova u svim ovim opštinama u kojima ide u drugi krug, ali videćemo 14. novembra da li će građani kazniti Samoopredeljenje i premijera Aljbina Kurtija, koji je nekoliko puta arogantno govorio i ubedljivoj pobedi", kaže Abraši.

Pokret Samoopredeljenje je na parlamentarnim izborima u februaru osvojio preko 50 odsto glasova, tako da je lider te stranke Aljbin Kurti mogao da formira vladu bez koalicije sa vodećim albanskim strankama. Sam Kurti je u nekoliko navrata rekao kako je pobeda njegove stranke na ovim izborima bila velika.

Politički analitičar Arton Demhasaj u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) ocenjuje da su lokalni izbori pokazali da Samoopredeljenje nije uspelo da ponovi uspeh sa parlamentarnih izbora.

On smatra da je u polovini opština gotovo nemoguće da pobedi Samoopredeljenje, jer ima lošiji rezultat u prvom krugu u odnosu na protivkandidate iz drugih stranka.

Prema njegovoj oceni ovaj neuspeh Samoopredeljenja na lokalnim izborima je rezultat nezadovoljstva građana Kosova.

"Samoopredjeljenje je 14. februara uspeo sa velikim očekivanjima, da će, ako dođe na vlast, napraviti velike promene ali do tih promena nije došlo tokom ovih šest meseci vlasti Samoopredeljenja. Zbog toga veliki deo građana ima pravo da bude razočarano i da glasa za drugu političku partiju", kaže on.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je nakon prvog kruga glasanja, 17. oktobra, rekao kako parlamentarni i lokalni izbori ne mogu da se porede.

"Zato što su na vrhu naše zajedničke liste bila tri čoveka koja danas vode tri institucije Kosova. Liste u opštinama se ne mogu porediti sa tom listom", rekao je Kurti.

Na listi Pokreta Samoopredeljenje na parlamentarnim izborima je bila Vjosa Osmani, aktuelna predsednica Kosova, dok je iza nje je bio trenutni predsednik Skupštine Glauk Konjufca.

Kurtiju, koji je bi prvi na listi, nije bilo dozvoljeno da učestvuje na tim izborima zbog uslovne kazne, na koju je osuđen zbog bacanja suzavca u Skupštini Kosova.

Na lokalnim izborima 2017. godine Pokret Samoopredeljenje je dobio više od 119.000 glasova i odneo pobedu u tri opštine: Prištini, Prizrenu i Kamenici.

U međuvremenu, gradonačelnici Prištine i Kamenice su napustili Samoopredeljenje.

Na Kosovu 12. novembra počinje izborna tišina uoči drugog kruga lokalnih izbor, koji se održavaju u nedelju, 14. novembra.