Socijalna reforma

Ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati i direktor Svjetske banke za Kosovo Masimiliano Paoluchi potpisali su danas sporazum o finansiranju "Projekta reforme sistema socijalne pomoći na Kosovu", prenosi TV Klan Kosova.

Murati je pohvalio podršku Svjetske banke u procesu socijalne reforme na Kosovu i naglasio da sporazum ima veliku vrijednost za Kosovo s obzirom na potrebu da se poboljša socijalna politika.

Vlada Kosova pridaje veliki značaj socijalnim programima koji obezbjeđuju smanjenje siromaštva i socijalne i ekonomske razlike na Kosovu, što će omogućiti i osigurati danas potpisani sporazum na najbolji mogući način i posvećenost Svjetske banke tom cilju je dobrodošla.

Sporazum je vrijedan 47 miliona eura, od kojih će za jačanje sistema pružanja socijalne zaštite biti izdvojeno oko 5 miliona eura, a ostali iznos, biće usmjeren na poboljšanje učinka šeme socijalne pomoći.

Potpisivanjem sporazuma pospješuje se i sprovođenje mjere 3.3 – Reforma šeme socijalne pomoći, u okviru Paketa za ekonomski preporod.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova