Režim sa naljepnicama

Za vozila je uspostavljen režim sa naljepnicama za prekrivanje specifičnih dijelova registarskih oznaka.

Od jutros u osam sati normalizovan je saobraćaj na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak između Kosova i Srbije, pošto je za vozila uspostavljen režim sa naljepnicama za prekrivanje specifičnih dijelova registarskih oznaka.

Kolona vozila iz pravca Raške ka Leposviću je oko dva i po kilometra.

Na sjeveru Kosova raspoređeni su vojnici KFOR-a, koji će tu ostati u naredne dvije sedmice.

EULEX je ranije saopštio da je situacija na prijelazima stabilna i oni će kontrolisati da li se režim sa naljepnicama primjenjuje.

Rad na prijelazima Jarinje i Brnjak iz pravca Srbije privremeno je bio obustavljen do jutros, kako bi se izvršila priprema sistema za režim naljepnica.

Saobraćaj se tokom vikenda odvijao neometano samo iz pravca Kosova ka Srbiji.

Raspoređivanje pripadnika KFOR-a


Povlačenjem pripadnika specijalnih jedinica Policije Kosova i raspoređivanjem pripadnika misije KFOR-a, kao i uklanjanjem fizičkih barijera sa prijelaza Jarinje i Brnjak, u subotu je završena prva faza provođenja sporazuma u vezi sa registarskim oznakama, koji je postignut u Briselu 30. septembra.

Druga faze sporazuma, čija je primjena počela jutros, podrazumijeva izdavanje ljepljivih naljepnica za prekrivanje specifičnih dijelova na registarskim tablicama koje izdaje Kosovo, kao i na tablice Srbije prilikom ulaska na Kosovo.

Građanima su na svim prijelazima dostupne naljepnice, kao i uputstvo za njihovu aplikaciju, o čemu mogu očekivati i asistenciju policijskih službenika na samim prijelazima.

Iz Prištine je saopšteno da imaju 300.000 kompleta naljepnica koje će od danas biti u upotrebi.

Prijelazi su bili blokirani od 20. septembra zbog negodovanja Srba sa sjevera zbog zabrane korištenja registarskih tablica sa oznakama Srbije, te raspoređivanja specijalnih policijskih snaga na sjeveru.