Uvjeriti srpsku stranu

Razgovori između Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije, o pronalasku rješenja za krizu na sjeveru Kosova, nastaviće se i u četvrtak, 30. septembra, potvrdili su medijima briselski izvori.

Biċe ovo nastavak susreta koji je održan u srijedu, 29. septembra, kada su u Briselu boravili Petar Petkoviċ, glavni pregovarač iz Srbije i Besnik Bislimi sa Kosova koji se odmah nakon završetka susreta u srijedu uveče vratio u Prištinu.

Međutim, zvaničnici Evropske unije insistiraju na tome da bez obzira što se kosovski pregovarač vratio u Prištinu, razgovori idu dalje.

Kako su objasnili, “zahvaljujući tehnologiji Bislimi ne mora da bude fizički prisutan današnjem susretu”.

Inače, Besnik Bislimi je u srijedu uveče, na kraju maratonskih razgovora koji su trajali od jutra tog dana, saopštio da je finalizovan tekst dogovora te da se čeka na saglasnost Beograda.

Prema Bisljimiju, dogovor Prištine i Beograda se sastoji od tri tačke. Kako je naglasio, od ponedeljka će Kosovo i Srbija koristiti nalepnice umesto menjanja registarskih tablica na prelazima. Prema njegovim rečima, ovo rešenje je privremenog karaktera jer su se strane složile da formiraju radne grupe koje ċe raditi na pronalasku konačnog rešenja za problem slobodnog kretanja vozilima između zemalja.

Treća tačka se tiče deeskalacije situacije, odnosno uklanjanje barikada na dva granična prelaza: Jarinju i Brnjaku.

Prema dogovoru, KFOR će u subotu rasporediti trupe koje će zameniti specijalnu policiju Kosova na graničnim prelazima.

"Ovo je bio naš cilj – da imamo ravnopravan tretman”, izjavio je Bisljimi nakon susreta u sredu. Naglasio je da se za sve ovo čeka konačna saglasnost Beograda.

Delegacija Srbije se nije oglašavala nakon susreta u sredu, ali je putem neformalnih kanala poručila novinarima da „dogovora još nema”.

Na istim linijama je bila i evropska strana koja je preko portparola Petera Stana naglasila da dijalog nije završen te da se i dalje radi na pronalasku rešenja za krizu na severu Kosova.

Iako su bili u istoj zgradi u sredu, pregovarači iz Beograda i Prištine se ni u jednom trenutku nisu sastali. Tekst sporazuma je usaglašen uz posredovanje evropskog specijalnog predstavnika za dijalog Miroslava Lajčaka.