Dogovor?

Razgovori delegacija Beograda i Prištine o situaciji na sjeveru Kosova sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčkom mogli bi da se nastave danas.

Tu mogućnost su sinoć za Radio Slobodna Evropa nagovestili izvori iz Evropske unije, na izmaku dana u kome su sa Lajčakom naizmenično razgovarali glavni pregovarač Kosova Besnik Bislimi i glavni pregovarač srpske strane Petar Petković.

Bislimi je juče poslije sastanka sa Lajčakom saopštio da je postignut načelan dogovor o povratku slobode kretanja između dvije strane i da se čeka pristanak Beograda. Na drugoj strani, glavni pregovarač Beograda Petar Petković, poslije razgovora sa predstavnikom EU nije davao izjave za medije, a iz srpske delegacije je poručeno da nikakav dogovor sa prištinskom stranom nije postignut.

To je potvrdio i portaprol EU Peter Stano, a zatim i ambasade SAD u Prištini i u Beogradu, uz poruku da se pregovori nastavljaju u cilju postizanja rješenja za trenutnu krizu na sjeveru Kosova.

Glavne tačke onoga što je Bislimi predstavio kao načelan dogovor podrazumjevaju da se registarske tablice ne skidaju, već da se preko njih lepe nalepnice, da se jedinice ROSU povuku i uklone se srpske barikade, a da se pripadnici KFOR-a razmjeste na prelazima. Takođe, po tom nacrtu, predviđa se i formiranje radne grupe koja će naći trajno rješenje za slobodno kretanje vozila u roku od šest mjeseci.

Jedina tačka za koju Beograd nije dao saglasnost da bi se sporazum ozvaničio, prema tvrdnjama Bislimija, odnosi se na automobile sa registarskim oznakama KM, za koje srpska strana, preneo je Bislimi, smatra da ne treba da podpadnu pod režim lepljenja nalepnica.