Sastanak u Briselu

Pregovarač Kosova rekao je u Briselu da je postignut načelni dogovor o povratku slobode kretanja.

Glavni pregovarač Kosova Besnik Bislimi rekao je večeras da je na sastanku u Briselu postignut načelni dogovor o povratku slobode kretanja između dvije strane, te da se čeka pristanak Srbije.

Bislimi je nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom rekao novinarima da neće biti trilateralnog sastanka sa Srbijom, ali da je dogovoren nacrt od tri prijedloga koji predviđaju povlačenje specijalnih jedinica, raspoređivanje jedinica KFOR-a i uklanjanje barikada na prelazima.

On tvrdi da je postignut nacrt prijedloga za “deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova” i da se čeka odobrenje Beograda.

Predviđeno korištenje naljepnica

Prema ovom sporazumu, kako je rekao, KFOR će u subotu biti raspoređen na prijelazima Jarinje i Brnjak, a zatim bi uslijedilo povlačenje Policije Kosova, kao i barikada na prijelazima, prenio je Tanjug.

On je naveo da sporazum predviđa i da se od ponedjeljka koriste naljepnice, umjesto da se mijenjaju tablice.

Naveo je da je to privremeno i da će se formirati radna grupa koja treba pronaći trajno rješenje za slobodu kretanja vozila.

Bislimi je rekao da je tokom dana bilo više sastanaka sa Lajčakom koji su bili bilateralni i da je Lajčak zatim posredovao između strana.

“Naš cilj je bio jasan, da postignemo deeskalaciju i održimo reciprocitet sa registarskim tablicama”, rekao je Bislimi.