Samo je Vučić za incidente i eskalacije

Premijer Kosova Albin Kurtu ponovio je danas da je odluka o reciprocitetu registarskih tablica sa Srbijom prava, i da je jedina ponuda koju Kosovo nudi ona da se ukinu probne tablice i za vozila sa "RKS" oznakama koja prelaze u Srbiju i za srpske tablice koje ulaze na Kosovo, prenosi Koha.

Vlada Kosova je u ponedjeljak uvela mjeru reciprociteta, ne dozvoljavajući promet vozila sa srpskim tablicama. Vozači sa ovim registarskim tablicama na ulazu u Kosovo moraju uzeti privremene registarske tablice, kao što su građani Kosova sa registarskim oznakama RKS dužni da ih promene pri ulasku u Srbiju.

"Odluka o registarskim tablicama je poštena i garantuje pravo na slobodno kretanje, uključujući i građane Srbije. Prepreke se stvaraju nekim kamionima opštinske imovine, a to je zloupotreba javne imovine. Pozivam organizovanu grupu srpskih građana koji su blokirali saobraćaj. Ni građane ni našu državu ne zanimaju incidenti i eskalacije, ne zanimaju ni kosovske Srbe ni Srbiju. Izgleda da je samo jedan pojedinac, predsjednik Srbije, zainteresovan za to", rekao je Kurti.

On je naglasio da je ponuda Kosova vrlo praktična i glasi "uklonimo privremene registarske oznake i za Srbiju i za Kosovo“.

Kurti je rekao da je kosovska strana spremna za dijalog i da vjeruje da nije u interesu Srbije da odbaci dijalog i razgovore kao što, kako kaže, trenutno rade.

"Brisel je mjesto gdje bi trebalo da se održe razgovori i mi smo spremni i otvoreni za razgovor“, rekao je Kurti na sjednici povodom šest mjeseci od formiranja Vlade Kosova.