Šef pregovaračke delegacije Kosova

"ZSO se neće primenjivati sve dok se bude smatralo da je štetna po kosovske institucije"; "Kosovska strana je do sada bila stalno prinuđena da daje, ali se to promenilo"; "Kosovo više nije predmet u dijalogu, već subjekat, dok Srbija za Kosovo nije strana u pregovorima, jer Kosovo razgovara sa EU"; "Srbija je destruktivna strana, ali Kurtijevu vladu nije uspela da izmanipuliše"; "Vučić je rekao neistinu, nije bilo predloga sa srpske strane“ – ključne su poruke šefa kosovske pregovaračke delegacije u Briselu Besnika Bislimija u sinoćnjoj emisiji Interaktiv na KTV, nakon početka primene uvođenja probnih RKS tablica na Kosovu.

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bislimi na KTV Interaktiv rekao je da Vlada Kosova neće formirati Asocijaciju sve dok se bude smatralo da je štetna za institucije Kosova i teritorijalni integritet Kosova.

"Lajčak ima dve komponente u mandatu. Jedna je nadgledanje i pružanje pomoći stranama u sprovođenju preliminarnih sporazuma, a druga je dijalog o drugim preostalim pitanjima. Svaki sporazum koji su potpisale prethodne vlade pripada prvom stubu obuhvatanja i onaj o asocijaciji. U ovom sporazumu imamo Brisel kao stranu za razgovor o implementaciji. Srbija nije strana. Nismo ga sproveli i rekli smo da ga ne sprovodimo. Ustav kaže da je Asocijacija neustavna“, rekao je Bislimi.

"S obzirom na to da smatramo da je Asocijacija štetna za institucije Kosova i teritorijalni integritet, nema logike govoriti o njenoj primeni. Ona pripada prvom stubu Lajčakovog angažovanja, drugi stub ima veze sa dijalogom o nerešenim temama. Ako pogledamo dosadašnje sporazume, nema dogovora koji je Srbija primenila. Ne postoji kredibilitet za kosovsku stranu da primeni sporazum“.

Bisljimi je kazao da je do sada u dijalogu kosovska strana bila stalno prinuđena da daje. Kao što je slučaj sa registarskim tablicama vozila, zatim sa energetskim, telekomunikacionim i pravosudnim institucijama.

"Kosovska strana je stalno prihvatala kompromise, a Srbija je, koristeći taktiku kobasice, stalno unosila nešto sa naše strane u dijalog“, rekao je Bislimi.

Govorio je i o kampanji priznanja koju bi Srbija mogla da pokrene po okončanju moratorijuma dogovorenog sa Vašingtonskim sporazumom.

Bislimi je rekao da je naivno misliti da Srbija poštuje svaki sporazum. I da je Srbija tokom ovog perioda stalno radila u pravcu priznanja. Što se tiče članstva u međunarodnim organizacijama sa Kosova, on je rekao da će one pripremiti i na sofisticiran način izabrati trenutak za podnošenje zahteva za članstvo.

Kosovo više nije predmet dijaloga, to je strana

Potpredsednik vlade Besnik Bislimi, upitan da li se sa Srbijom može postići sporazum u narednih 12 meseci, rekao je da to zavisi od proračuna srpske strane.

"Srpska strana nema nikakav interes za unapređenje procesa dijaloga. Mali je napredak na putu ka EU i mali je pritisak EU da (Srbija) bude konstruktivna u dijalogu. Naročito uoči izbora u Srbiji na proleće sledeće godine, Vučić je u igri sa drugim interesima. On pokušava da destabilizuje region. Sve zemlje širom Srbije koje nisu članice EU smatraju se slobodnim terenom za intervenciju i destabilizaciju. Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija. Mislim da je u međuvremenu i EU razumela strateški interes Srbije za destabilizaciju regiona i flagrantnu zloupotrebu Srpske pravoslavne crkve. Moramo shvatiti da smo nasledili jednostrani proces dijaloga, gde je jedna strana podnela zahtev, a druga im je udovoljila. Kosovska strana više nije predmet pregovora, već strana u pregovorima. Postoje poteškoće za određene ličnosti u EU da prilagode novu situaciju u dijalogu.“

Vlada Hotija nije dala prioritet pitanju nestalih osoba


Potpredsednik vlade Besnik Bislimi rekao je da pitanje nestalih nije bio prioritet Hotijeve vlade.

Bislimi je rekao da je prethodna vlada u Briselu sa srpskom stranom potpisala dokument od sedam rečenica, navodeći da će se pitanje nestalih rešavati 12 meseci nakon sveobuhvatnog sporazuma.

"Pitanje nestalih bilo je toliko važno za vladu Hoti, da su ga preselili u beskonačnost“, rekao je Bislimi za KTV Interactive.

'U prethodnoj vladi dogovoreno je da se razgovara o različitim elementima za koje se smatra da su deo opšteg sporazuma, i na kraju da se razgovara o priznanju, a zatim kada se sporazum potpiše nakon 12 meseci da se reši pitanje nestalih osoba. Prvo smo rekli da pokažemo o čemu se radi u opštem sporazumu, uzajamnom priznavanju, članstvu u UN, pitanju nestalih osoba, žrtvama seksualnog nasilja, ratnim odštetama i manjinskim pitanjima u obe zemlje. Zatim pristanite da pređete na detalje o njima. Ali uklonili smo nestale iz paketa i ovo pitanje treba hitno rešiti. U tom kontekstu, to je bio sastanak od 6. do 7. septembra na kojem smo razgovarali samo o nestalim osobama na silu“.

Bisljimi je rekao da je na poslednjem sastanku u Briselu, osim o pitanju nestalih osoba, bilo reči i o elementima sveobuhvatnog sporazuma. Ističe da se srpska strana nije složila sa drugim delom, jer je želeo da razgovara o pitanju energije, pravde, zvaničnih poseta, ali i Udruženja. Kaže da nije pristao na razgovor.

Srbija je destruktivna strana, sa Kurtijevom vladom koju nije uspela da izmanipuliše

Besnik Bisljimi, potpredsednik kosovske vlade, rekao je da je Kosovo pokazalo punu spremnost da bude konstruktivno u dijalogu sa Srbijom. On je rekao da je Srbija destruktivna, ali pošto dijalog predvodi vlada Kurtija, više ne može da se manipuliše.

"Ranije je rečeno da je Srbija bila ta konstruktivna stranka, da dolazi sa predlozima, ali pošto smo u dijalogu, nula je predloga iz Srbije, ona nije u stanju da nastavi sa manipulacijama, situacija se potpuno promenila. Kosovska strana je iznela jasne predloge“, rekao je Bislimi.

Rekao je da je važno za dijalog, da se postave okviri sporazuma.

„Kurti je rekao da je za uspeh neophodan okvir sporazuma. Predsednik Biden je rekao da bi svrha razgovora trebalo da bude uzajamno priznanje, to bi takođe trebalo da dođe iz EU, kako se ne bi dozvolio prostor“, rekao je Bislimi.

On je demantovao glasine opozicije da je akcija na severu da se ne dozvole automobili srpskih registarskih oznaka povezana sa izbornom kampanjom.

"Ovo nema smisla, nismo potpisali sporazum 2016. godine, niti smo sada zakazali izbore. Dogodilo se da je ugovor istekao 15. septembra. Danas je prvi dan u nedelji i mi smo delovali. U nedelju nismo mogli“, dodao je on.

Vučić je rekao neistinu, nije bilo predloga sa srpske strane

Potpredsednik kosovske vlade Besnik Bislimi rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić lagao kada je rekao da je srpska strana iznela predlog za rešavanje pitanja registarskih tablica, ali da je odbijena od strane albanske strane.

On je rekao da Vučić stalno govori neistine kada govori o Kosovu.

"On je lagao odmah nakon sastanka sa Lajčakom, kada je rekao da je srpska strana iznela predlog koji je kosovska strana odbila. Od srpske strane nismo dobili nikakav predlog. Postoje i lažne glasine o dosadašnjem sporazumu koji više nije na snazi. Nemamo izvoz sa Srbijom da bismo se plašili bilo kakvih mera. Suprotno je, Srbija je imala pozitivan bilans u trgovinskim odnosima sa Kosovom ”, rekao je Bisljimi.

Građanima doline biće nadoknađena moguća šteta zbog reciprociteta registarskih tablica

Potpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi rekao je da je licemerno pomisliti da će se restriktivne mere registarskih tablica primenjivati samo na državljane Albanije koji ulaze u Srbiju, a ne i na građane koji iz Srbije ulaze na Kosovo.

Bislimi je rekao da će i građani Doline biti pogođeni merom reciprociteta registarskih oznaka vozila, ali da će uskoro biti objavljen mehanizam za njihovu nadoknadu.

„Licemerno bi bilo pomisliti da se takva pravila odnose samo na Albance, a za građane koji dolaze iz Srbije postoje posebna pravila. To je ograničavajuća mera, nije nešto što pomaže. Ograničeno je i prirodno je da se pogođene strane osećaju povređeno. U ovoj situaciji morate uspostaviti ravnotežu između državnih interesa i sunarodnika. U ovim okolnostima nismo mogli doneti drugu odluku. U svakom slučaju, ovu odluku smo objavili građanima Doline. Ali važno je da smo pronašli mehanizam kroz koji će svi građani iz Doline biti obeštećeni koji su usled ove mere primorani da troše. Određeni iznos za tablice sa rokom važenja dva meseca je oko 5 evra ”, rekao je Bisljimi u KTV Interactive.

Postoji tendencija eskalacije situacije

Prvi potpredsednik kosovske vlade Besnik Bislimi kaže da današnja odluka o meri reciprociteta za registarske tablice nema nikakve veze sa građanima Srbije.

Odluka se odnosi samo na automobile koji ulaze iz susedne zemlje – Srbije.

Rekao je da je situacija stabilna, ali ne zna šta bi se moglo dogoditi.

"Odluka nije protiv Srba, radi se o primeni sporazuma. Ova mera ne utiče na građane na Kosovu, to se odnosi na automobile koji ulaze iz susedne zemlje. Ne znamo šta je plan onoga ko instrumentalizuje Srbe na Kosovu. Trendovi su za dalju eskalaciju.

"Vučić nema ništa dobro za region, ovakvo mišljenje dele i međunarodni zvaničnici“, rekao je Bislimi.

U ponedeljak je Vlada Kosova uvela meru reciprociteta, koja se odnosi na automobile sa srpskim tablicama. Od sada bi im pri ulasku na Kosovo trebalo davati privremene registarske tablice, baš kao što to čini Srbija sa automobilima sa RKS tablicama.