Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova saopćilo je da od jutros na svim graničnim prijelazima izdaje privremene registarske tablice za sva vozila sa registarskim tablicama Srbije koja ulaze na teritoriju Kosova i oduzima tablice koje višu nisu validne.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla je saopćio da MUP, zajedno s policijom, u okviru rutinskih aktivnosti i radi očuvanja javnog i ustavnog poretka, sprovodi akcije na svim graničnim prijelazima.

- Ove akcije imaju za cilj sprovođenje sporazuma o slobodnom kretanju - posebno registarskih oznaka vozila. Ovom prilikom MUP je, kako bi omogućio slobodno kretanje građana i po isteku ugovora sklopljenog 14. septembra 2016. godine, donio rješenje kojim se uređuje i obavezuje osiguravanje privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa registarskim tablicama Srbije i ulaze na teritoriju Republike Kosovo, na svim graničnim prijelazima - navodi se u saopćenju MUP-a.



Važenje privremenih registarskih tablica je 60 dana, a koštaju 5 eura.

Potpredsjednik Vlade Kosova za dijalog Besnik Bislimi najavio je tokom tehničkog dijaloga u Briselu da Kosovo neće prihvatiti produženje privremenog petogodišnjeg sporazuma o registarskim tablicama poslije 15. septembra, kada istječe rok važenja ovog sporazuma.

Bislimi je rekao da će se Kosovo ponašati isto kao i Srbija, koja za ulazak vozila sa "RKS" tablicama izdaje privremene tablice.

Anadolija