Sve povezano sa pandemijom

Guverner Centralne banke Kosova Fehmi Mehmeti izjavio je da CBK predviđa ove godine rast ekonomske stope 6,6 odsto, kao i to da je razlog rasta ublažavanje antikovid mjera, prenosi Koha.

Prema njegovim riječima građani Kosova iz dijaspore su ovog ljeta potrošili više od 630 miliona eura, te da su uplate dostigle 651 milion eura.

Mehmeti ističe da Vlada ima ozbiljan pristup članstvu u Savjetu evropskog biroa za zelenu kartu, ali da je prepreka veliki broj neregistrovanih vozila na Kosovu i da bi se za pristup morao smanjiti njihov broj koji je dostigao 30 odsto.

Još jedan izazov pred Kosovo je upotreba internet platforme za elektronsko plaćanje „Paipal“, jer Kosova nema na spisku država.

Tim povodom Mehmeti ističe da je CBK preuzela inicijativu uprkos toj činjenici.

Govoreći o ekonomskom rastu, Mehmeti je rekao da je Kosovo 2020. godine imalo ekonomski pad od 3 odsto zbog mjera za suzbijanje pandemije kovid-19.

„Mjere su kao u cijelom svijetu i na Kosovu značajno uticale ekonomske aktivnosti, 2020. godine u realnim iznosima, prema podacima koje imamo, zabilježen je ekonomski pad od 3 odsto. Ublažavanje mjera tokom 2021. godine, ne samo na Kosovu, već i u zemljama dijaspore, dovelo je do značajanog ekonomskog rasta i naše su prognoze da će ekonomski rast na Kosovu dostići 6,6 odsto. Sve je povezano sa pandemijom", naglasio je Mehmeti.

Prema njegovim riječima, transfer novca iz dijapore veći je za 24 odsto, a potrošnja do jula veća za 140 odsto nego prethodne godine.

„Mogućnost kretanja i dolazak građana Kosova iz dijapore dovelo je do značajnog povećanja rashoda, tj. izdataka za pridošle iz dijaspore, prema podacima iz jula riječ je o iznosu od 630 miliona, na godišnjoj osnovi to je povećanje od 140 odsto, ako rast uporedimo sa 2019. godinom, povećanje je od oko 7 odsto. Uplate i dalje bilježe porast koji je dostigao 651 milion eura ili sa povećanjem od 24 odsto na godišnjem nivou“, naglasio je Mehmeti.

Dolazak građana iz dijaspore uticao je i na povećanje uvoza robe na više od 40 odsto, dok je dodao da je vrijednost izvoza dostigla vrijednost od 476 miliona eura, ili 63 odsto više.

„To je dodatno povećalo trgovinski deficit, koji je dostigao 2,44 milijardi eura ili godišnje povećanje od 40 odsto", rekao je Mehmeti.

Govoreći o povećanju cijena Mehmeti je rekao da je infalacija bilježi rast od 0,2 na 1,6 odsto, kao i to da su strane investicije dostigle 271 milion eura.

„Uglavnom imamo povećanje stranih direktnih investicija, u sektoru nekretnina, izraženo u procentima zabilježen je pad od oko 80 odsto, ali su direktna strana ulaganja u finansijske usluge ostale iste kao i prošle godine", rekao je Mehmeti.

Istakao je profit banaka u prvoj polovini ove godine iznosi 55 miliona eura.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore