Potpisan sporazum

Ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Liburn Aliu rekao je da je na "Željezničkom samitu Zapadnog Balkana 2021", održanom u Beogradu, zatražena izgradnja željezničke linije od Prištine do Niša, ali i naveo da bi taj projekat imao efekta samo ako je povezan sa Dursom, prenosi Ekonomija onlajn.

Aliu je podsjetio da je u Beogradu potpisan sporazum vezan za modernizaciju koridora i željezničkih linija kako bi se omogućio normalan transport između balkanskih zemalja, kao i da je EU ovu godinu proglasila godinom željeznice.

"Ono što sam pokrenuo je pitanje novih koridora, zatraženo je da se napravi linija od Niša do Prištine, ali ovo bi imalo smisla ako bi bilo povezano sa Dursom", rekao je Aliu.

Aliu je učestvovao na železničkom samitu održanom prije dva dana u Beogradu na kome je zajedno sa kolegama iz zemalja regiona potpisao sporazum o izgradnji željezničke mreže. On je naveo da su se 14. februara 2020. delegacije Kosova i Srbije u Minhenu dogovorile i o izgradnji novih puteva koji povezuju dvije zemlje sa regionom i sa EU.

Predstavnici evropskih institucija su na "Željezničkom samitu Zapadnog Balkana 2021" u Beogradu izrazili spremnost da finansijski podrže projekte u oblasti željezničkog saobraćaja na Zapadnom Balkanu jer će, kako su rekli, oni doprineti boljoj povezanosti regiona, regiona i Evropske unije, ali i smanjiti zagađenost.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online