Prijave počinju sutra

Premijer Albin Kurti i ministar finansija, Hekuran Murati, predstavili su danas jednu od prvih odluka za implementaciju programa ekonomskog oporavka. Odlukom je definisano, da će porodiljama starijim od 18 godina biti dodjeljen novčani dodatak od 170 eura mjesečno. Prijave počinju sutra.

Oni su na konferenciji za novinare, precizirali način na koji će porodilje biti kategorisane.

Murati je objasnio da se pomoć porodiljama dijeli u dve kategorije, one koje su nezaposlene (koje su posljednjih 12 meseci evidentirane na Birou rada) 170 eura primaće 6 mjeseci.

Što se tiče zaposlenih porodilja, one će isti iznos primati tri mjeseca, pored već postojeće naknade za porodiljsko odsustvo koje isplaćuje vlada.

„Ove mjere omogućavaju povećanje položaja žena u društvu, mjera 3.5 se odnosi na porodilje i dječije dodatke, iz Paketa ekonomskog oporavka. Porodiljska podrška je podjeljena u dvije kategorije, za nezaposlene i zaposlene. Oni nezaposleni koji primaju novčanu podršku dobiće 170 eura šest mjeseci, dok će zaposleni tri mjeseca primati 170 eura“, kazao je on, prenosi Kallxo.

On je takođe najavio da će prijava za ove dodatke početi sutra putem onlajn aplikacije na portalu e-kosova.

Što se tiče dječijeg dodatka, Murati je naveo da će u početku biti otvorena aplikacija za djecu rođenu od 1. januara 2020. godine, a da će se od 2022. godine šema proširivati svakih 6 mjeseci dodavanjem drugih starosnih grupa.

Prema odluci, plan je da do 1. jula 2023. godine budu obuhvaćene sve starosne grupe djece do 16 godina.

Prema njegovim riječima, ta dinamika se može promjeniti i može početi brže.

Murati je naglasio da je korisnik dječijeg dodatka majka ili staratelj, a da će se apliciranje vršiti takođe onlajn preko e-kosova.